Ekonomika
Aktualizováno 18. 10. 2020 17:04
Restaurace a hospody v Česku zavřely minimálně na tři týdny. Provoz je povolen pouze skrze výdejní okénka. Takové nařízení provozovatelé dobře znají - přerušit byznys povinně museli už během první vlny pandemie koronaviru na jaře. Tehdy kvůli tomu skončil každý desátý podnik. Do února příštího roku pak podle odhadů znalců gastrooboru nemusí přežít dalších 20 procent podniků.
Olomoucká Entrée čeká na listopad
- Dočasná uzavírka se nevyhnula jen vyhlášeným pražským podnikům, ale ani olomoucké restauraci Entrée pod taktovkou šéfkuchaře Přemka Forejta. "Dnes máme asi na delší dobu Entrée otevřeno naposledy. Budeme se na Vás těšit, hned jak to bude možné," píše na svém facebookovém profilu Entrée. Rezervace mohou klienti tvořit nejdříve od 4. listopadu.
"Dárkové poukazy, jejichž platnost bude končit v těchto dnech, automaticky prodlužujeme o délku uzavření restaurace. Vaše rezervace do 3. 11. 2020 považujte prosím za zrušené," upozorňuje podnik.
Entrée přitom ještě minulý týden upravovalo pouze otevírací dobu. "To, že se snažíme, neznamená, že si neuvědomujeme závažnost situace. Ale copak jít do restaurace a popovídat si u svého stolu je více rizikové než si nakoupit v supermarketu?" ptá se podnik svých zákazníků na sociální síti.
"Proč zaměstnanci v některých sektorech mohou dále pracovat, starat se o své bližní a nemít starosti s financemi? Proč je práce v gastronomii méně důležitá než práce ve výrobní firmě? Proč je vše tak bezkoncepční? Máme spoustu otázek…"