Ekonomika
Aktualizováno 18. 10. 2020 17:04
Restaurace a hospody v Česku zavřely minimálně na tři týdny. Provoz je povolen pouze skrze výdejní okénka. Takové nařízení provozovatelé dobře znají - přerušit byznys povinně museli už během první vlny pandemie koronaviru na jaře. Tehdy kvůli tomu skončil každý desátý podnik. Do února příštího roku pak podle odhadů znalců gastrooboru nemusí přežít dalších 20 procent podniků.
Znovuzrozená Kuchyň na Pražském hradě
Právě Ambiente přitom na jaře bojovalo o svou restauraci Kuchyň na Pražském hradě. Karpíškův podnik totiž zkraje dubna ohlásil insolvenci, do níž jej zahnala koronavirová krize.
Konec restaurace vyvolal značnou pozornost a ještě posílil obavy, kolik krachů restaurací si opatření proti pandemii asi vyžádají. Po měsíci se ale situace změnila a Kuchyň vstoupila do jednání o záchranném plánu.
Gastronomická síť Ambiente založila Kuchyň v roce 2018 jako podnik, který se bude specializovat na tradiční česká jídla. Závislá byla především na turistech ze zahraničí i tím Karpíšek odůvodňoval v dubnu avizovaný konec restaurace.
Druhý spoluvlastník Kuchyně Filip Šimoník ale vzbudil rozruch svým textem, ve kterém viděl důvod neúspěchu jinde - v aroganci a nezvládnutém ekonomickém modelu fungování.