Ekonomika
Aktualizováno 18. 10. 2020 17:04
Restaurace a hospody v Česku zavřely minimálně na tři týdny. Provoz je povolen pouze skrze výdejní okénka. Takové nařízení provozovatelé dobře znají - přerušit byznys povinně museli už během první vlny pandemie koronaviru na jaře. Tehdy kvůli tomu skončil každý desátý podnik. Do února příštího roku pak podle odhadů znalců gastrooboru nemusí přežít dalších 20 procent podniků.
Čekali jsme to, hlásí Ambiente
Občerstvení s sebou bude prodávat také bistro Etapa. Prodej přes okénko už si na jaře vyzkoušeli, bude to tedy nyní jednodušší, uvedli zástupci podniku.
- Pokles tržeb ale předpokládají výrazný. Je to podle nich ale letos už druhá rána pro obor a rozumějí tomu, že pro některé provozy už je stav devastující.
"Zavření restaurací jsme předpokládali a jsme ve většině provozoven připravení na okenní a on-line prodej. Většina pracujících a podnikatelů, která je odkázána na restaurační stravování, naši službu bude potřebovat i nadále," řekl podle ČTK zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek.