Ekonomika
Aktualizováno 18. 10. 2020 17:04
Restaurace a hospody v Česku zavřely minimálně na tři týdny. Provoz je povolen pouze skrze výdejní okénka. Takové nařízení provozovatelé dobře znají - přerušit byznys povinně museli už během první vlny pandemie koronaviru na jaře. Tehdy kvůli tomu skončil každý desátý podnik. Do února příštího roku pak podle odhadů znalců gastrooboru nemusí přežít dalších 20 procent podniků.
Konec Café Jedna
Dalším z podniků, které na jaře oznámily konec činnosti, je pražský podnik Café Jedna - jedna z kaváren řetězce Mamacoffee. "Je to pravda, k 31. květnu vyklízíme prostor," potvrdil už během první vlny pandemie pro on-line deník Aktuálně.cz majitel Daniel Kolský. Podnik provozoval od roku 2014.
- Kavárna musela během zavření restaurací dál platit provoz, mzdy i nájemné, přestože zůstala bez tržeb.
Podle Kolského podnik nedokázal naplnit hygienická doporučení tak, aby zaměstnanci nebyli vystaveni riziku. Venku zase nebylo možné zřídit dost velkou zahrádku bez povolení. "Ani tak by při vzdálenosti 30 metrů z kuchyně na zahrádku nebylo možné obsluhovat celou kavárnu z otevřeného okna," vysvětlil pro Aktuálně.cz Kolský.