Ministr zemědělství Marian Jurečka je naštvaný na výrobce potravin nebo drogerie, kteří v Česku nabízejí stejné výrobky s jiným složením než v Německu nebo Rakousku. Za půl milionu korun tak nechal udělat test výrobků, které prodávají obchody v Česku, Maďarsku, Německu, Rakousku a na Slovensku. Provedla ho Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. "Testy ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující," řekl. Projděte si výsledky v detailu. Zjistíte, že v některých případech jsou na tom Češi lépe než Němci. Když už se ale objeví zásadní rozdíl, je v neprospěch českých zákazníků.
Jacobs original 3v1
Kávové směsi 3v1 z Německa a Rakouska byly odlišné od výrobků z Česka, Slovenska a Maďarska. Lišily se nejen po vizuální stránce, ale i obsahem cukru, nasycených mastných kyselin a obsahem kofeinu. Výrobky měly také doporučené různé dávkování. Po přepočítání na hrnek kávy se množství cukru příliš nelišilo, obsah kofeinu byl ale různý. Nejvyšší množství kofeinu vypijí Češi a Slováci, nejméně pak Rakušané. Množství kofeinu může být dáno typem kávy. "Kávy arabica mají o něco nižší obsah kofeinu než káva robusta," říká Pivoňka. Na kompletní porovnání se podívejte v tabulce.
|
Česko [15,2 g]
|
Slovensko [15,2 g]
|
Rakousko [18 g]
|
Německo [18 g]
|
Maďarsko [15,2 g]
|
Obsah kofeinu na sáček výrobku [mg]
|
73,4
|
75,8
|
47,5
|
50,4
|
60,4
|
Obsah cukrů na sáček výrobku [g]
|
9,7
|
10,1
|
10,9
|
10,2
|
9,7
|
Zdroj: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze