Ondřej Neufus,
ČTK
22. 12. 2019 11:35
První restaurace původem amerického řetězce Kentucky Fried Chicken (KFC) v Česku se otevřela před 25 lety - 22. prosince 1994. Od té doby tu vyrostlo přes sto dalších poboček, řetězec řízený z polské Vratislavi jich tak má už víc než konkurenční McDonald's. Trh fastfoodových restaurací za poslední čtvrtstoletí řádně zhoustl, podívejte se, které značky můžete v Česku potkat.
KFC
Firmu založil Harland Sanders, známější jako Colonel (plukovník) Sanders, který začal prodávat smažená kuřata ve své restauraci již na počátku 30. let. Jeho podobizna nyní tvoří logo KFC.
V roce 1940 vytvořil směs 11 různých druhů bylinek a koření nazvanou Original Recipe, která se dle firmy používá dodnes. Svou recepturu začal posléze nabízet i dalším restauracím a se svým přítelem Petem Harmanem, kterému také prodal recept, si v roce 1952 otevřeli první provozovnu KFC.
Sídlo: Louisville (Kentucky; USA)
Počet restaurací: více než 23 000 ve 135 zemích
Nejznámější výrobky: Kentucky kuře, sendviče Twister, Filet nebo Zinger, salát Coleslaw