reklama
 
 

České brambůrky jsou jedovatější než německé. Chutnají ale lépe, ukázal nový test

AKTUALIZOVÁNO 5. 12. 2017
Foto: ISIFA/Thinkstock
Otevíráte si při sledování televize či na oslavách brambůrky? Dívejte se při tom na stát, v kterém byly vyrobeny. Stejná značka má totiž v každém regionu jinou kvalitu i chuť.

Praha - Sledování sportovních přenosů ani společenské oslavy se v Česku většinou neobejdou bez brambůrků. Podle země původu se můžete rozhodnout, zda si chcete hlavně pochutnat, nebo jíst zdravější variantu. Ukázal to test brambůrků, který sledoval chuť, cenu i množství škodlivého akrylamidu.

V testu, kterého se účastnilo celkem 20 balení chipsů, se ocitla na porovnání také třikrát stejná značka - Lay's. Jedna pocházela z Česka, druhá z Německa a třetí ze Skandinávie. Každá z nich chutnala jinak a obsahovala různé množství zdraví škodlivých látek. Cena českých chipsů byla vůči německým zhruba o desetinu nižší.

 "Všechny tři výrobky jsme podrobili stejným analýzám a stejnému hodnocení. V rozporu s častým přesvědčením spotřebitelů můžeme směle prohlásit, že české solené chipsy Lay's vyšly z tohoto klání celkově nejlépe hlavně díky své chuti," shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, který brambůrky porovnával.

Špatnou zprávou pro české spotřebitele však je zároveň to, že ze všech tří vzorků Lay's měly ty české nejvíc akrylamidu, i když jeho obsah byl pod stávající i budoucí maximálně povolenou hodnotou. "Chipsy Lay's z německého regálu měly 211 mikrogramů, švédské chipsy 235 a jejich český sourozenec 521 mikrogramů akrylamidu na 1 kg výrobku," uvedla Hoffmannová. 

Akrylamid je pro člověka jedovatý, protože má hned několik typů toxických účinků. Od dubna příštího roku začne platit evropské nařízení, které pro chipsy určuje směrnou hodnotu maximálně 750 mikrogramů akrylamidu na kilogram výrobku. Přestože nejde o legislativní limit, nové nařízení výrobcům ukládá úpravu výrobních procesů tak, aby jejich výrobky doporučenou hranici nepřekračovaly.

Jedny brambůrky jsou až desetkrát škodlivější než jiné

Množství nežádoucí látky se v testovaných chipsech výrazně odlišovalo. Zatímco "nejzdravější" brambůrky Chio Definitely Salted Chips obsahovaly 131 µg/kg akrylamidu, nejméně zdravé brambůrky s názvem Petr Hobža Strážnické ho obsahovaly skoro desetinásobek, konkrétně 1210 µg/kg.

Každý Čech průměrně spořádá 1,2 kg brambůrků za rok. To znamená, že do těla dostane kromě brambor také sůl a zhruba čtyři deci oleje na smažení. To u rafinovaných olejů s mnohdy vysokým obsahem prozánětlivých omega-6 nenasycených mastných kyselin zahřátých na vysokou teplotu není žádoucí.

Nejmastnějšími chipsy v testu byly Bohemia Solené, které výrobce podle údajů smažil ve slunečnicovém oleji a podle měření ho v nich i 40 % zůstalo.

Testování výrobků na škodlivé transmastné kyseliny však prohřešky u žádného z testovaných výrobků neodhalilo.

Nadmíra soli v potravě zvyšuje krevní tlak a způsobuje zdravotní problémy, proto Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat maximálně 5 gramů soli denně. Nejlépe co do podílu soli vyšly chipsy Walkers Ready Salted vyráběné ve Velké Británii - jsou relativně málo slané a při spořádání jednoporcového balení spotřebitel nevyčerpá doporučený denní příjem soli.

"Tyto chipsy se díky nízkému obsahu akrylamidu a velmi dobrému senzorickému hodnocení staly také celkovými vítězi testu. Naopak nejslanějším výrobkem byly Chio Definitely Salted, u kterých jsme zjistili dokonce o 23  procent více soli, než uváděl obal," uvedla Hana Hoffmannová.

A jak se pozná správný lupínek? Měl by být vyroben z tenkého plátku brambory, s vyrovnanou barvou dožluta či dozlatova, ojediněle nahnědlé okraje jsou ještě v pořádku.  Na skusu by měl správný chips křehce křupnout, jeho konzistence by měla být jemná a přiměřeně mastná. Chuť a vůně by podle dříve platné vyhlášky (dnes už legislativa požadavky na senzorické vlastnosti nespecifikuje) měla být příjemná, přírodní, po bramborách a tuku, výrazná a slanější, ale bez cizích pachů a příchutí. 

Jak se vyrábějí brambůrky? Továrna dokáže zpracovat až 6000 kg brambor za hodinu. | Video: Tomáš Cetkovský |  03:18

autoři: Ekonomika, spi | 5. 12. 2017

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama