Lucemburk - Školáci by měli jíst více ovoce a zeleniny. Dostanou ji proto možná zadarmo. Na náklady EU.
Vedle projektu Mléko do škol by se žáci zanedlouho mohli setkat s unijním programem propagujícím ovoce a zeleninu. Věc má jediný háček: ministři zemědělství EU se na svém zasedání v Lucemburku zatím neshodli na tom, kolik by taková akce mohla stát.
Balík reformních zemědělských opatření počítá s tím, že přebytky by pěstitelé dodávali přímo do školních jídelen a nemocnic.
Největší jedlíci v Evropě
- Řekové: 580
- Italové: 417
- Němci: 362
- doporučení expertů: 400
Údaje v gramech ovoce a zeleniny na osobu a den. Zdroj: Evropská komise, databáze DAFNE
Blog odborníka na zažívání Libora Vítka
Brusel by jim za to platil plné ceny. Přehodnotil by tak současnou praxi, kdy pěstitelům platí naopak za to, že nadbytečné ovoce a zeleninu na trh vůbec nepustí.
Zdravou stravou proti obezitě
Kromě toho by více ovoce a zeleniny na jídelníčku prospělo zdraví mladých lidí. Ti v Evropě často trpí nadváhou. Ročně v celé EU přibyde na 400 tisíc otylých dětí.
"Ovoce a zelenina může hrát klíčovou roli ve zdravé dietě. Stále více se bohužel setkáváme s narůstající obezitou, a to hlavně u mladých lidí," řekla nedávno eurokomisařka pro zemědělství Marianne Fischer-Boelová.
A náklady? Zatímco eurokomisařka počítá s 8,5 miliony eur ročně, experti hovoří o desítkách milionů. O konečné podobě by se mělo diskutovat až koncem roku.
Sami farmáři by se pak měli také postarat o větší reklamu na své produkty. Pokud bude jejich propagace namířena směrem k dětem, zaplatí jim EU až 60 procent nákladů.
Evropští pěstitelé čím dál častěji čelí tlaku diskontních řetězců, které nabízejí ovoce a zeleninu za velmi nízké ceny. Například v sousedním Německu se již většina těchto výpěstků prodá v hypermarketech nebo diskontech.
Pohořel i Jamie Oliver
Spolufinancování reklamy na evropské ovoce a zeleninu by mělo postupně snížit náklady na zemědelské dotace. Pěstitelé totiž ročně od EU dostanou kolem 1,5 miliardy eur na náhradách.
Jestli ale ovoce a zelenina zpestří také jídelníčky školních vývařoven, není zdaleka jisté. Ve Velké Británii s programem zdravé stravy pro školní kantýny přišel "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. A pohořel. Děti totiž raději hamburgery a hranolky.
- ČTĚTE VÍCE o projektu Jamie Olivera