Značka Paukert míří mimo Prahu. Natland chystá franšízy

ČTK ČTK
8. 4. 2015 10:23
Franšízový koncept na řetězec lahůdek a bister vzniká po dohodě s rodinou Paukertovou. Zkrachovalé pražské lahůdkářství Natland prodal za korunu, nechal si ochrannou známku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Investiční skupina Natland prodala zkrachovalou společnost Jan Paukert lahůdkářství za jednu korunu jejímu jednateli Milanu Heidlerovi. Koncem března se firma přejmenovala na JPL. Vyplývá to z informací v obchodním rejstříku a sbírce listin. Ochrannou známku Jan Paukert si Natland ponechal a hodlá s ní ještě letos rozjet franšízový řetězec lahůdek a bister, píše dnešní E15. Franšízový koncept podle deníku vzniká po dohodě s rodinou Paukertovou.

"Aktuálně už jednáme s řadou zájemců napříč celou Českou republikou a předpokládáme, že první z provozů založených na tomto novém konceptu by mohl být licencován už v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku," řekl deníku mluvčí Natland Group Pavel Lukeš.

Natland převzal pronájem známého lahůdkářství na pražské Národní třídě včetně práv na užívání ochranné známky v prosinci 2012. Koncem loňska firma Jan Paukert lahůdkářství skončila v insolvenci a minulý pátek Městský soud v Praze prohlásil úpadek nástupnické JPL, s.r.o. a povolil její reorganizaci. Práva k ochranné známce podle E15 drží dceřiná firma Natlandu Tyfery.

Lahůdkářství na Národní třídě zavřela koncem února Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvůli porušení hygienických předpisů. Heidler tehdy uvedl, že nedostatky inspekce objevila v prostorách, které restaurace nevyužívá.

Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Navštěvovaly ho známé osobnosti jako Ema Destinnová, Hugo Haas, Lída Baarová, Jaroslav Seifert, Jan Werich či Jiří Voskovec. Paukertovy lahůdky zásobovaly také stůl rodiny prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V roce 1952 bylo lahůdkářství znárodněno, až v roce 1991 podnik v restituci získal zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rozsáhlé rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy