Po Singerovi chci do čela ČNB Rusnoka, potvrdil Zeman

ČTK ČTK
12. 3. 2015 7:57
Prezident chce vybrat do bankovní rady lidi, kteří napraví "znehodnocení koruny" prosazené právě současnou radou.
Jiří Rusnok.
Jiří Rusnok. | Foto: DVTV

Praha - Prezident Miloš Zeman předpokládá, že příští rok nahradí současného guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera bývalým premiérem Jiřím Rusnokem. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz.

Zeman ČNB opětovně kritizoval a nedávno řekl, že při jmenování nových členů rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny.

Singerovi za rok vyprší mandát. Rusnok je členem bankovní rady ČNB, kam jej loni v březnu právě Zeman jmenoval. Prezident minulý týden při návštěvě Plzně řekl, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří "napraví nesprávný krok ČNB", který úspory znehodnotil o šest až deset procent.

Zeman intervence ČNB proti koruně kritizuje od jejich spuštění. Do konce svého mandátu bude ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, včetně guvernéra.

Vládní koalice v současné době uvažuje o změně ústavy, která by zavedla podmínku spolupodepsání jmenování nových členů bankovní rady. Prezident to ale odmítá, podle něj by takový krok vedl k politickému vměšování do účinnosti banky. "V mém případě, protože jsem bývalý ekonom a nemíním jmenovat do bankovní rady diletanty, byť by byli kamarády nejrůznějších politiků, bych to považoval za ohrožení nezávislosti centrální banky," řekl Zeman iDnes.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy