Zaměstnanci Wal-Martu upláceli. Aféra bude stát řetězec stovky milionů dolarů

ČTK ČTK
10. 5. 2017 11:13
Americký maloobchodní řetězec Wal-Mart je připraven zaplatit 300 milionů dolarů za to, že jeho zaměstnanci dávali v Mexiku, Číně a Indii úplatky. Podle agentury Bloomberg se na tom firma dohodla s vládou Spojených států, částka se ale ještě může změnit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Chicago - Americký maloobchodní řetězec Wal-Mart je připraven zaplatit 300 milionů dolarů (7,4 miliardy Kč) za to, že jeho zaměstnanci dávali v Mexiku, Číně a Indii úplatky. S odkazem na informované zdroje to v úterý uvedla agentura Bloomberg.

Podle agentury se na tom firma dohodla s vládou Spojených států, částka se ale ještě může změnit. Mluvčí Wal-Martu Greg Hitt se k věci odmítl vyjádřit.

Společnost v říjnu odmítla návrh amerických žalobců zaplatit za stejný přečin vyšší částku, alespoň 600 milionů dolarů. Současný návrh počítá s tím, že k vině se přizná alespoň jedna z dceřiných společností firmy, centrála obviněna nebude.

Praktiky Wal-Martu na některých zahraničních trzích dlouho zkoumalo americké ministerstvo spravedlnosti. List The New York Times zveřejnil v roce 2012 zprávu, že firma dlouhá léta rozdávala úplatky v Mexiku, když tam zahajovala podnikání.

Wal-Mart zatím zaplatil za interní vyšetřování více než 800 milionů dolarů. Agentuře Reuters minulý týden sdělil, že zvažuje zapojení do mezinárodního programu, který by firmám pomáhal bránit se proti izolovaným případům korupce nebo neetického jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy