Zadlužený vydavatel Prague Post míří k úpadku, přišel o čtenáře

ČTK ČTK
19. 11. 2015 12:10
Anglicky psaný Prague Post přišel během ekonomické krize o čtenáře, klesly mu příjmy z předplatného i z reklamy. Vydavatel předloni ukončil tištěný týdeník a pokračoval pouze s elektronickou verzí. Nyní eviduje přes sto věřitelů, jejichž souhrnná výše pohledávek dosahuje 11,2 milionu, zatímco jeho majetek činí asi 1,3 milionu korun.
Elektronická verze Prague Post.
Elektronická verze Prague Post. | Foto: The Prague Post

Praha - Vydavatel anglicky psaného internetového magazínu a provozovatel webového portálu Prague Post se dostal do ekonomických potíží. Kvůli klesajícím příjmům z předplatného a inzerce se obrátil na insolvenční soud s žádostí o prohlášení úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Úspěšné období Prague Post, který se věnuje rovněž vydávání tematicky zaměřených tištěných průvodců, zažíval ještě v letech 2006 až 2009. Následná ekonomická krize pro titul znamenala úbytek čtenářů a s tím související pokles předplatného a příjmů z reklamy v týdeníku. Mezi nepříznivé faktory podle firmy patřil také obrat dosavadních zadavatelů reklamy směrem k ruskojazyčným a asijským zákazníkům.

V insolvenčním návrhu vydavatel uvedl, že se dostal do situace platební neschopnosti a předlužení. V současnosti totiž eviduje přes sto věřitelů, jejichž souhrnná výše pohledávek dosahuje 11,2 milionu, zatímco jeho majetek činí asi 1,3 milionu Kč.

Kvůli nepříznivému vývoji Prague Post již předloni ukončil tištěný týdeník a pokračoval pouze s elektronickou verzí. S tím souviselo také propouštění zaměstnanců. Letos v prvním a druhém čtvrtletí elektronický týdeník zaznamenal meziroční pokles prodejů o zhruba dvě pětiny. V roce 2013 celkové tržby za výrobky a služby činily 6,1 milionu korun.

Anglicky psaný týdeník The Prague Post začal vycházet v roce 1991. Podle obchodního rejstříku je většinovým vlastníkem společnosti Američan Monroe Luther.

 

Právě se děje

Další zprávy