Penta převzala vydavatele regionálních Deníků. Firmu povede Michal Klíma

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 11. 2015 15:34
Spolu s vydavatelstvím VLP koupila Penta i 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko. Dále koupila i 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive. Cena transakce nebyla zveřejněna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Economia

Praha - Investiční skupina Penta Investments dnes převzala 100 procent vydavatelského domu Vltava-Labe-Press od německého koncernu Verlagsgruppe Passau. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva VLP jmenovala Michala Klímu (55 let), který v minulosti vedl Lidové noviny nebo vydavatelství Economia. Řekl to dnes mluvčí Penty Ivo Mravinac. Cenu transakce Penta nezveřejnila.

Spolu s VLP Penta koupila 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive. Penta zároveň od Klímy získala společnost Tablet Media, která vydává tabletový týdeník Dotyk a další tři tabletové časopisy.

"Budu se snažit, aby se postavení VLP na trhu ještě zlepšilo, aby se posílilo naše postavení na digitálním trhu a abychom pro naše produkty získali nové čtenáře," uvedl Klíma v tiskové zprávě vydavatelství.

V představenstvu vedle Klímy, který nahradil dosavadního šéfa Jaromíra Skopalíka, zůstane současná finanční ředitelka VLP Lucie Kočí a třetím členem bude zástupce skupiny Penta Investments Dominika Kalinová.

"Vlastnictví a podpora dalšího rozvoje jedné z nejvýznamnějších mediálních společností v Čechách plně odpovídá investiční strategii Penty, kterou chce skupina rozvíjet v rámci střední Evropy. V případě Deníku vycházíme z jeho přirozeného potenciálu, regionální zpravodajství však chceme dále zkvalitnit, v Praze a středních Čechách pak význam Deníku výrazně posílit. Samozřejmostí je pak digitální rozvoj celého vydavatelství," uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Současná akciová společnost Vltava-Labe-Press vznikla v červenci 2000 po sloučení několika vydavatelů regionálních periodik se společností Mír. Koncem téhož roku VLP získalo celostátní deníky Slovo a Zemské noviny a v létě 2001 koupilo řadu moravských novin, včetně nejprodávanějších titulů Rovnost a Svoboda.

Skupina VLP je po loňské akvizici časopiseckého vydavatelství Sanoma, přejmenovaného na Astrosat Media, druhou nejsilnější vydavatelskou skupinou na tuzemském trhu. Nyní vydává v Česku 94 regionálních titulů, z toho 71 deníků a 23 týdeníků. Obrat samotného vydavatelství VLP se v posledních letech pohybuje kolem miliardy korun, v minulosti dosahoval i dvojnásobné výše, když rekordním byl rok 2004 s výnosy 2,1 miliardy Kč.

VLP se v prvním pololetí příštího roku přestěhuje z pražské Uhříněvsi do nového administrativního centra Aviatica komplexu Waltrovka, které vlastní Penta v Jinonicích.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 35 000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2014 výše 6,7 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

 

Právě se děje

Další zprávy