Výrobce autobusů SOR Libchavy zvýšil zisk na 241 milionů

ČTK ČTK
29. 7. 2015 15:33
Společnost loni prodala 574 vozidel, což představuje meziroční nárůst produkce o 18 procent.
Autobus - SOR Libchavy
Autobus - SOR Libchavy | Foto: SOR Libchavy

Libchavy - Výrobce autobusů SOR Libchavy z Orlickoústecka vytvořil v loňském roce čistý zisk 241 milionů korun. Je to o 17 milionů korun lepší výsledek než rok předtím. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Za prodej vlastních výrobků, služeb, náhradních dílů a majetku firma utržila 2,870 miliardy korun. V roce 2013 to bylo o 577 milionů korun méně.

Společnost loni prodala 574 vozidel, což představuje meziroční nárůst produkce o 18 procent. Největšími zákazníky byli provozovatelé veřejné hromadné a komerční dopravy v Česku a na Slovensku, méně pak dopravní firmy v Estonsku, Polsku, Rusku a Německu. V České republice se prodalo 362 autobusů.

Letos podnik plánuje investice ve výši 60 až 80 milionů korun. Počet zaměstnanců se v minulých letech zvyšoval na současných více než 800.

Firma začala vyvíjet autobusy v roce 1991. Podnik tehdy koupili inženýři z Karosy (dnešní Iveco Czech Republic). První prototyp dlouhý 7,5 metru byl hotový o dva roky později. Později začala společnost dodávat na trh i delší typy autobusů. Před rokem 1990 podnik vyráběl zemědělská zařízení, krmné stroje, horské malotraktory nebo obraceče píce.

Stoprocentním vlastníkem SOR Libchavy je prostřednictvím firmy Bauliga společnost EP Industries, jejímž majoritním akcionářem je Daniel Křetínský. Výrobce autobusů má dceřiné firmy na Slovensku, v Polsku a Bulharsku.

 

Právě se děje

Další zprávy