Vydavatel Blesku naučí studenty, jak dělat žurnalistiku

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
12. 8. 2013 12:50
Absolventi tříletého studia získají titul DiS. - diplomovaný specialista

Praha - Společný vzdělávací projekt Akademie žurnalistiky a nových médií spustí PB - Vyšší odborná škola a Střední škola managementu s vydavatelstvím Ringier Axel Springer CZ, který mimo jiné vydává deníky Blesk a Sport nebo týdeník Reflex.

Absolventi získají titul DiS. - diplomovaný specialista. Prvním osmi desítkám studentů se škola otevře letos v září, z toho zhruba polovině v denním studiu. Roční školné činí 25 tisíc korun, podmínkou přijetí je maturita a splnění podmínek přijímacího řízení, které proběhne od 21. srpna do 30. září.

„Během tříletého studia je budou vyučovat především lidé aktivní v mediálních profesích, tedy vybavení bohatými praktickými znalostmi, mnohaletými zkušenostmi a úspěchy v oboru," říká generální ředitelka vydavatelství Ringier Axel Springer CZ Libuše Šmuclerová.

Vedle samotné Šmuclerové mají mezi vyučující patřit například bývalý šéfredaktor Blesku a MF Dnes Pavel Šafr (nyní šéfredaktor týdeníku Reflex), nynější šéf Blesku Radek Lain, šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek, šéfredaktor týdeníku Svět motorů Zbyšek Pechr, nebo fotoreportér časopisu Reflex Jan Šibík. Jména odborníků mimo vydavatelství Ringier Axel Springer zatím Šmuclerová neuvedla.

„Naším primárním záměrem je vychovávat v České republice novináře, kteří milují svou profesi a jdou do života s výbavou nejen teoretickou, ale pupeční šňůrou spřaženou s praxí, kteří při vstupu kombinují řemeslo, talent, znalost spektra médií do šířky i hloubky, a to se všemi technologickými souvislostmi a vývojovými trendy," dodává Šmuclerová.

Příprava studentů bude probíhat v prostorách Vyšší odborné školy a Střední školy managementu v Praze 8 i v budově vydavatelství Ringier Axel Springer CZ v Praze 7 a má zahrnovat jak všeobecné, tak specifické odborné vzdělávání.  Součástí bude odborná praxe v přímé činnosti a za plného provozu v titulech vydavatelství.

PB - Vyšší odborná škola a Střední škola managementu vznikla v roce 1992 a má zatím přes 2200 absolventů. Dosud poskytovala vzdělání ve studijním oboru Obchodní akademie (čtyřleté denní studium zakončené maturitní zkouškou), pro uchazeče s maturitní zkouškou nabízí zvýšení kvalifikace v profesně zaměřených vzdělávacích programech vyšší odborné školy Finanční poradenství, Cestovní ruch, Aplikace výpočetní techniky a Personální řízení.

Budoucí novináři mohou v Česku studovat na několika státních i soukromých školách. Žurnalistku vyučují například na Fakultě sociálních věd pražské Univerzity Karlovy, na brněnské Masarykově univerzitě nebo olomoucké Univerzitě Palackého. Mezi soukromé patří například pražská Vyšší odborná škola publicistiky.

 

Právě se děje

Další zprávy