Vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem zrychlí díky další koleji. Jezdit by po ní mohly od roku 2020

ČTK ČTK
10. 11. 2017 17:05
Železniční trať mezi Pardubicemi a Hradcem Králové se v roce 2020 dočká výrazného zlepšení. Správa železniční dopravní cesty chce na konci příštího roku začít se stavbou nové koleje, díky které na sebe vlaky nebudou muset čekat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Štěpán Plaček

Pardubice/Hradec Králové - Rozšíření železniční trati mezi Pardubicemi a Stéblovou na dvě koleje získalo kladné stanovisko o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Uvedl to dnes server E15. Výši investice odhaduje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na téměř 1,7 miliardy korun. Železniční spojení mezi Hradcem Králové a Pardubicemi je tak blíže velkému zlepšení.

Pokud nenastanou významnější komplikace, chce SŽDC výstavbu zahájit ke konci příštího roku, první vlaky se pak po nové trati projedou v roce 2020, píše E15.

Kvůli současnému jednokolejnému provozu na sebe musejí vlaky čekat, což se má po výstavbě nové koleje o délce přibližně devíti kilometrů změnit. Vlaky by zde měly jezdit zhruba v půlhodinových intervalech.

Rozšíření trati nemá znamenat v hodnocených částech obcí Rosice, Ohrazenice, Semtín, Srch a Stéblová zvýšení počtu obyvatel obtěžovaných hlukem, stojí v kladném posudku.

Součástí modernizace přitom má být také výstavba protihlukových stěn, plotů proti zvěři a především úprava současné trati, na které se díky úpravě oblouků bude moci jezdit rychlostí až 160 kilometrů v hodině. SŽDC hodlá také částečně upravit nástupiště, například ve stanici Rosice nad Labem, kterou bude modernizovaná trať protínat.

 

Právě se děje

Další zprávy