Virtuální bitcoin je pyramidový podvod, varovaly USA

ČTK ČTK
23. 7. 2013 20:20
Šéf texaského fondu penězi od nových investorů vyplácel ty dřívější, zbytek utratil
 Americký dolar
 Americký dolar | Foto: Reuters

Washington - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila zakladatele texaského investičního fondu Bitcoin Savings and Trust Trendona Shaverse z provozování nelegální investiční "pyramidy" s virtuální měnou bitcoin.

Zároveň varovala investory před riziky plynoucími z možných podvodů s bitcoiny.

Shavers se svým internetovým fondem sliboval investorům týdenní úrokový výnos až sedm procent. Místo toho však většinou peněz od nových investorů vyplácel dřívější investory a zbytek využíval k osobním výdajům.

Digitální měnu bitcoin tvoří převoditelné jednotky, které lze nakupovat a prodávat za standardní peníze. V posledním desetiletí se její použití rozšířilo a vzbudilo pozornost médií a finančních kruhů.

Vedle bitcoinů existuje i několik dalších virtuálních měn, kritici ale poukazují na jejich zneužitelnost pro praní špinavých peněz.

Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto.

Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetickou měnu "tiskne" síť počítačů podle softwaru, který uvolňuje nové mince stabilním, avšak stále pomalejším tempem.

Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Hodnota bitcoinu v letošním roce zaznamenala prudké výkyvy a z lednových 13 dolarů se na jaře vyšplhala až na 266 dolarů. Někteří označují bitcoiny za měnu budoucnosti, jiní je považují za formu pyramidových her.

 

Právě se děje

Další zprávy