Pivovarům nepomohl ani chladný květen, kdy se meziročně propadl výstav piva o desetinu a pivní export o šest procent. Podle Karlovarských minerálních vod (KMV) volí spotřebitelé ve vedrech více nealkoholických nápojů, proti mimosezonním prodejům mohou být prodeje i dvojnásobné.
"Červen platí z hlediska pivovarnictví za silný měsíc. V posledních dvou týdnech zažíváme tropické dny s teplotami nad 30 stupňů Celsia. Pivní zahrádky tak konečně zahájily letní sezonu a těší se přílivu místních i turistů," uvedla Ferencová.
Český svaz pivovarů a sladoven podle ní nyní čeká, že horké počasí vylepší slabá květnová čísla, ačkoliv ze zkušenosti vyplývá, že ani tropické teploty spotřebě zejména čepovaného piva nesvědčí. "Je-li totiž více jak 30 stupňů Celsia, lidé zpravidla pijí alkoholových nápojů méně," dodala ředitelka.
Obecně však bývá spotřeba piva v letních měsících průměrně třikrát vyšší než v zimě, pro pivovarnictví jde o klíčové období.
"Letošní květnové počasí však pivu nepřálo a bylo nejchladnější za téměř 30 let. V nižších polohách se průměrná teplota pohybovala kolem deseti stupňů Celsia, což je v ostrém kontrastu s tím loňským, kdy se teploty často dostávaly i nad 25 stupňů a průměrná teplota byla 17 stupňů," upozornila Ferencová.
Proti loňsku podle ní v květnu oslabily prodeje sudového piva o 15 procent a tankového o 21 procent. "Trend poklesu spotřeby čepovaného piva v hospodách a restauracích však není jen vinou počasí, ale dlouhodobým problémem ohrožujícím tradiční českou pivní kulturu," dodala.
Naopak se zvýšily prodeje piva v plechu, které jako jediné po loňskému květnu vykázaly nárůst. Prodej piva v plastu se snížil o 14 procent, o skoro 40 procent pak klesly prodeje minisoudků, protože si Češi letos zahradních oslav v květnu kvůli počasí neužili.
Naopak výrobcům nealkoholických nápojů vyšší teploty nevadí, lidé podle mediálního zástupce KMV Pavla Nováka potřebují doplňovat minerály a samozřejmě tekutiny.
"Spotřebitelé v teplém počasí z naší nabídky nejčastěji volí přírodní minerální a pramenité vody včetně ochucených. K nejoblíbenějším příchutím našich balených vod v Česku patří citron, pomeranč nebo bílé hrozny, nicméně Češi rádi vyzkouší méně typické chuťové varianty jako například granátové jablko nebo černé plody," dodal Novák.
Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka zatím dosahovala spotřeba vody v metropoli průměrných spotřeb při těchto teplotách, v předminulém týdnu činila 3800 litrů za sekundu, v minulém pak 3600 litrů za sekundu.
"Na začátku července v souvislosti s odjezdem Pražanů na prázdniny očekáváme průměrnou spotřebu mezi 3000 až 3200 litrů za sekundu. Loni byl extrém na přelomu července a srpna, kdy se spotřeba vyšplhala na čtyři tisíce litrů za sekundu," dodal.
Podle něj má Praha dostatečné zásoby vody z Káraného a Želivky. "V případě mimořádné události můžeme využít i Podolskou vodárnu, která slouží jako záložní zdroj. Ani v loňském parném létě Praha žádné problémy se zásobováním pitnou vodou neměla," uzavřel.