Včelpo stále nesmí prodávat med, trvají na svém veterináři

ČTK ČTK
22. 2. 2018 11:51
Včelpo i nadále nesmí med vykupovat, zpracovávat, balit, skladovat, přepravovat ani uvádět do oběhu, a to až na některé výjimky, u nichž firma doložila původ medu. Krajští veterináři takto znovu rozhodli v polovině ledna, firma se proti jejich verdiktu odvolala k veterinárnímu ústředí. Zákaz prodeje má firma od veterinářů od loňského léta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Veterináři znovu nepovolili společnosti Včelpo až na výjimky prodej medu. Firma se proti jejich postupu odvolala. Sdělil to dnes zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Zákaz prodeje má firma od veterinářů kvůli kvalitě a nedoložení původu medu od loňského léta. Loni rozhodl Český svaz včelařů, kterému firma patřila, o prodeji společnosti za zhruba 10 milionů korun.

"Společnost Včelpo i nadále nesmí med vykupovat, zpracovávat, balit, skladovat, přepravovat ani uvádět do oběhu, kromě vyjmenovaných šarží medu a produktů, u nichž firma doložila původ medu," sdělil Majer. Krajští veterináři podle něj takto znovu rozhodli v polovině ledna, firma se proti jejich verdiktu odvolala k veterinárnímu ústředí.

"Vzhledem k probíhajícímu správnímu řízení nelze dle správního řádu poskytovat konkrétnější informace o zásobách medu a předjímat výsledek odvolání. Pokud bude odvolání zamítnuto, pozastavení (obchodní činnosti) bude platit 60 dní od nabytí právní moci," dodal mluvčí.

Vedení svazu včelařů v listopadu 2015 rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Následně Včelpo začalo medy znovu prodávat, dokud mu to veterináři opět nezakázali. Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy