V průměru o 750 korun navíc. Důchodcům se v červnu opět zvýší penze, schválila vláda

Kateřina Hovorková ČTK Kateřina Hovorková, ČTK
15. 2. 2023 15:59
Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od června kvůli vysoké inflaci opět zvýší. Starobní penze vzroste v průměru o 750 korun. Tentokrát ale vláda změnila valorizační mechanismus. Více dostanou lidé s nižším důchodem. Všichni penzisté a penzistky by měli dostat 400 korun, k tomu by se jim měla zvednout procentní část penze o zhruba 2,3 procenta.
Foto: Shutterstock.com

Při dosavadním valorizačním mechanismu by další červnové zvýšení důchodů stálo veřejnou kasu 34 miliard korun. Proto kabinet upravil valorizační vzorec. Důchody by se tak měly zvýšit méně, než teď nařizuje zákon, a to zhruba o polovinu. Změnu legislativy musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by vláda měla návrh poslat do sněmovny 22. února. 

"Záměrem úprav valorizací je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších až 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun," přiblížil ministr Jurečka.

Důchody se podle zákona zvyšují pravidelně vždy od ledna a pak také mimořádně, pokud za sledované období od posledního přidání přírůstek cen překročí pět procent. Od loňského července do letošního ledna cenový přírůstek pro důchodcovské domácnosti činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 9,9 procenta.

Odborníci i někteří politici poukazovali na to, že při mimořádném navyšování důchodů kvůli vysoké inflaci si podle nynějších pravidel méně polepší lidé s nízkou penzí, kteří zdražování pociťují víc. Kritizovali vládu za to, že nastavení dosud nezměnila. Zmiňovali také velký dopad na rozpočet. Podle Jurečky nové nastavení na tyto výhrady reaguje.

"Zvýšení bude mít dvě složky. Ta jedna bude zvýšení důchodu o stejnou částku 400 korun všem a pak další růst nad tuto částku ve výši 2,3 procenta. Průměrný důchod se zvýší o 750 korun," uvedl Jurečka. Podotkl, že průměrná starobní penze tak překročí 20 tisíc korun. V lednu dosahovala podle ministerstva 19 438 korun.

Příklady navýšení starobních důchodů

Současná výše důchodu Výše důchodu po červnové valorizaci
8 000 8 480
14 000 14 630
16 000 16 676
24 000 24 860

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a zásluhový procentní díl odráží odpracované roky, výši odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí.

Doposud se při mimořádné valorizaci navyšoval jen zásluhový díl, nyní zamíří více peněz do základní výměry. Ministr poukázal na to, že při stanovení pravidel se v minulosti nepočítalo s dvoucifernou inflací a následnými vysokými dopady na rozpočet.

Stejné tempo růstu jako u starobních důchodů se bude od června týkat také invalidních a pozůstalostních důchodů. Jedinou výjimkou jsou ti, kteří pobírají dva důchody zároveň, typicky starobní a vdovský, kde se navýšení o 400 korun nepromítne u obou důchodů, ale pouze u jednoho.

Jak uvedl ministr Jurečka, úprava valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Navazovat budou další opatření v rámci důchodové reformy, kterou vláda projedná v následujících měsících.

Penzi od České správy sociálního zabezpečení pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní.

Foto: MPSV
 

Právě se děje

Další zprávy