Češi v červenci zvedli tržby prodejcům sportovního zboží. Dařilo se i e-shopům

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 4. 9. 2020 10:58
Tržby obchodníků v Česku očištěné o kalendářní vlivy se v červenci meziročně zvýšily o 1,9 procenta. Meziměsíčně vzrostly o 1,8 procenta. Dařilo se hlavně prodejcům nepotravinářského zboží, především s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Naopak v prodeji motorových vozidel přetrval meziroční pokles. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

V červnu tržby v maloobchodě podle revidovaných údajů klesly meziročně o 1,4 procenta.

Bez sezonního očištění vzrostly v červenci tržby obchodníků o tři procenta ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. "Nejvyšší růst si dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu, avšak tempa růstu se mírně snižují a zákazníci se postupně vracejí do kamenných obchodů," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Prodeje z e-shopů a zásilkových obchodů vzrostly meziročně o 20,9 procenta.

Růst tržeb v červenci zaznamenal zejména sortiment nepotravinářského zboží. "Například prodejnám s výrobky pro kulturu a sport vzrostly tržby o více než deset procent," sdělila Boušková. O desetinu více než loni utržili prodejci počítačů a komunikačních zařízení. Tržby za výrobky pro domácnost stouply o 7,3 procenta. Za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické výrobky zákazníci utratili meziročně o 2,8 procenta více.

Navzdory mírnému zlepšování tržeb však někteří odborníci nepředpokládají, že se vývoj maloobchodu vrátí do předkoronavirové doby. "V současnosti se tržby vyvíjejí ve srovnání s naší prognózou mírně lépe. Ale je otázkou, co přinesou další měsíce. Za celý rok čekáme pokles maloobchodních tržeb kolem 3 procent," komentuje ekonom Michal Brožka z Komerční banky. 

Podobného názoru je také analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Vzhledem k tomu, že podzimní měsíce budou pravděpodobně ve znamení nárůstu nezaměstnanosti a omezování vládní pomoci, tak nelze očekávat, že se obchodníkům podaří jarní ztráty dohnat. V souhrnu za letošní rok to zatím vychází na růst maloobchodu o kladnou nulu," uvádí analytik.

Naopak specializované prodejny s potravinami zaznamenaly podle statistiků pokles tržeb o 6,7 procenta. V červenci se nadále nedařilo prodejcům aut. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly oproti loňskému červenci nižší o 10,5 procenta. Tržby za opravy se snížily o 6,2 procenta, za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, byly nižší o 11,6 procenta.

Video: Nejhorší snad máme za sebou, můžeme růst i vládě navzdory, říká ekonom k rekordnímu propadu ekonomiky

To nejhorší čtvrtletí máme za sebou, klíčová je důvěra lidí, ta se rychle odrazila ode dna, musí se zabránit tomu, aby se lidé začali znovu bát. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy