Ťok podá rozklad proti rozhodnutí ÚOHS. A chce po policii, aby prošetřila starší dodatky s Kapschem

ČTK ČTK
7. 1. 2016 17:39
Ministerstvo dopravy podle antimonopolního úřadu porušilo zákon, když zakázku za 52 milionů korun zadalo firmě Deloitte bez výběrového řízení. Ministr dopravy s tím ale nesouhlasí a bude se bránit. Jím kritizované dodatky se společností Kapsch vznikly během působení ministrů dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) a Aleše Řebíčka (ODS).
Ministr dopravy Dan Ťok
Ministr dopravy Dan Ťok | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok podá proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o zrušení mýtné zakázky pro společnost Deloitte rozklad. Ministerstvo podle úřadu porušilo zákon, když zakázku za 52 milionů korun zadalo firmě bez výběrového řízení.

Antimonopolní úřad nařídil ministerstvu zaplatit čtvrtmilionovou pokutu. S tím Ťok nesouhlasí. Vyzval také policii, aby prošetřila dodatky ke smlouvám s dosavadním provozovatelem mýta, společností Kapsch.

Podle Ťoka ministerstvo zadáním zakázky společnosti Deloitte bez řádného výběrového řízení dohánělo skluz v přípravě tendru na další provoz mýtného systému, který způsobily předchozí vlády.

"Tato problematická situace byla způsobena už na počátku v roce 2006. Tehdejší vládou byla podepsána smlouva, která nepočítala se svým koncem v roce 2016. Kontrakt nijak nezajišťoval přechod mezi stávajícím dodavatelem mýtného systému a novým provozovatelem vzešlým z chystaného tendru. Dodatky této smlouvy následně znemožnily státu mít celý mýtný systém plně pod kontrolou," uvedl v tiskovém prohlášení ministr.

Kritizované dodatky vznikly během působení ministrů dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) a Aleše Řebíčka (ODS). Nejznámější je dodatek umožňující společnosti Kapsch stavět mýtné brány i na úsecích, které získají stavební povolení po vypršení stávající smlouvy na provoz mýtného na konci letošního roku. Zda ministerstvo podá trestní oznámení, dnes úřad nechtěl komentovat.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Za téměř devět let provozu se na mýtném vybralo skoro 67 miliard korun. Za stavbu a provoz systému stát firmě Kapsch a jejím subdodavatelům vyplatil zhruba 18 miliard korun bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy