Ultrabooky, Windows 8 a Google TV jsou taháky CES 2012

Jan Kovalík
16. 12. 2011 13:05
Veletrh Consumers Electronic Show každoročně představuje trendy, které naplní nový rok. V Las Vegas se v lednu představí Google TV, Windows 8, Xbox 720 a Ultrabooky a spousta tabletů. Budeme u toho.
Steve Ballmer (šéf Microsoftu): Je tady někdo, kdo má problém s Windows Phone?
Steve Ballmer (šéf Microsoftu): Je tady někdo, kdo má problém s Windows Phone? | Foto: ISIFA

Do začátku 45. veletrhu Consumers Electronic Show (CES) v Las Vegas zbývá necelý měsíc. Nejdůležitější svátek technologického světa představí novinky a trendy, které budou dominovat nadcházejícímu roku.

Na co se tedy můžeme těšit? Určitě bude pokračovat "umírání stolního počítače" v podobě nepřeberného množství tabletů a ultrabooků. Očekává se též, že Microsoft oznámí datum zahájení prodeje Windows 8. Google ve spolupráci s výrobci televizí předvede Google TV a hráčská obec netrpělivě očekává odhalení nového Xboxu 720.

Show Steva Ballmera

Slavnostní zahajovací projev pronese stejně jako v roe 2011 šéf Microsoftu Steve Ballmer. O čem bude mluvit není těžké odhadnout. Firmu v příštím roce čeká vydání Windows 8, operačního systému, který poběží na mobilních zařízeních i běžných počítačích. Ve Vegas by mělo padnout, kdy se objeví na pultech virtuálních obchodů.

Návštěvníky určitě nemine rekapitulace pozitivních ohlasů na mobilní Windows a úspěšné zahájení prodeje chytrých Nokií s Windows Phone. A to i přesto, že prodeje smartphonů běžících na této platformě zatím příliš důvodů k optimismu nedávají. Během CES 2012 by měla být odhaleni i nová Nokia Lumia 900.

Třetím důležitým bodem na seznamu Microsoftu je bezpochyby konzole Xbox 720 a nová generace pohybového ovladače Kinect. Nejrychleji se rozvíjející a nejzdravější divize Microsoftu o sobě dá během veletrhu určitě slyšet. V rámci konkurenčního boje se Microsoft nepochybně pokusí přijít na trh s novou generací herní konzole dřív, než Sony se svou čtvrtou generací Playstation.

Rok 2012 bude Ultra

Pokračovat bude i tabletová tsunami, která se veletrhem prohnala už v roce 2011. Armádu potenciálních konkurentů iPadu ovšem tentokrát obohatí zajímavé modely ultrabooků. Filozofii Macbooku Air následoval Intel, Asus, Lenovo, Toshiba nebo Acer, a jejich řešení vypadají velmi zajímavě.

Intelu se sice letos kvůli stále dosti vysoké ceně nepodařilo naplnit odhady prodejů "notebooků na dietě", příští rok ale počítá s čtyřicetiprocentním růstem.

V duchu motta "na velikosti záleží" budou soutěžit výrobci televizí. Nepůjde ale jen o velikost. Návštěvníci uvidí 3D bez brýlí, nové AMOLED displeje a flexibilní obrazovky a hlavně integraci Google TV. Původně měl ji ve svém přístroji představit Samsung, nakonec jej ale nahradilo konkurenční LG.

Mobilní divize LG má odhalit také specifikace nové generace úspěšného smartphonu Optimus U1 a od Samsungu se čekají detaily o vlajkové lodi Galaxy S III.

O Apple, bez Apple

Společnost Apple se veletrhu jako obvykle neúčasntí, nicméně prodejci doplňků pro jablečná zařízení mají pro sebe rezervovaný celý pavilon iLounge.

Majitelé iZařízení budou moci vybírat z nepřeberného množství doplňků, počínaje pouzdry, dokovacími stanicemi a boomboxy až po iGrill, který na iPadu či iPhonu zobrazuje aktuální teplotu krocana, pečícího se v troubě.

Své technologické vize představí i automobilky, které už se na "počítačovém" veletrhu usadily, stejně jako designéři inteligentních domácností. Na CES 2012 poprvé přibude i pavilon Digtálního zdraví a Fitness, kde se návštěvníci mohou těšit na "nemocnici v Cloudu" a stovky senzorů a aplikací na sledování pochodů ve vašem těle.

Datarama bude na místě a dění z místa konání největšího technologického svátku roku v nevadské poušti vám v sérii textů zprostředkuje.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy