Prémie? Místo peněz v bitcoinech, nabízí první firma

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 2. 2014 10:40
Výplata ve virtuální měně je dobrovolná. Pokud bitcoin oslabí, lze ji zrušit.
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Zaměstnanci dodavatelské firmy oXy Online v Brně mohou nově dostávat mzdu v bitcoinech. První výplatu ve virtuální měně pošle společnost v březnu. Zájem projevilo zatím zhruba deset lidí z padesátičlenného týmu.

Jde o dobrovolnou alternativu, nikoliv jedinou možnost. A pokud dojde k prudkému oslabení bitcoinu, a tím k poklesu jeho ceny, může navíc pracovník žádost o výplatu ve virtuální měně zrušit.

Ve většině případů půjde jen o část mzdy. "Bude se jednat spíše o menší podíly z jednotlivých výplat, valná část bude vyplácena jako doposud v korunách. I kdyby si lidé přáli celou mzdu v bitcoinech, dostanou jen část. Ta bude zhruba odpovídat prémiím," informuje mluvčí společnosti Tomáš Bobek.

Novinku zavádí firma hlavně ze zvědavosti. "O výplaty v bitcoinech není zatím přehnaný zájem, uvidíme, jak se bude dále vyvíjet. Díky tomu prověřujeme v praxi práci s digitální měnou z hlediska legislativy i technického provedení," vysvětluje mluvčí.

Brněnská firma se zabývá výrobou e-shopů. "S bitcoiny bychom chtěli v budoucnu začít aktivně pracovat, tak si to na mzdách vyzkoušíme, abychom byli připraveni. Pojali jsme to jako test," dodává Bobek.

 

Právě se děje

Další zprávy