Nová Nokia poprvé v ruce. Legendární 8110, "banán z Matrixu", se vrací

Otakar Schön
27. 2. 2018 7:45
Kromě 8110 představila značka Nokia hned čtyři modely od extrémně levné Nokie 1 až po luxusně vypadající Nokii 8 Sirocco.
Podívejte se na video od našeho zpravodaje v Barceloně. | Video: Otakar Schön

Barcelona - Finská společnost HMD Global loni vrátila na trh značku mobilních telefonů Nokia. K úspěchu jí pomohla sázka na legendární nezničitelný model 3310. Letos poutá pozornost inovovaná Nokia 8110, která se proslavila ve filmu Matrix. Novinka proslulá zahnutými konturami se dočkala vedle černé i druhé barvy - banánově žluté. Firma ji představila na veletrhu v Barceloně.

Nová Nokia 8110.
Nová Nokia 8110. | Foto: Otakar Schön

Pro HMD Global je připomínka úspěšné historie značky Nokia nejlepší možná reklama. Jádro nabídky ale tvoří chytré telefony s operačním systémem Android. Kromě 8110 totiž firma na veletrhu v Barceloně představila hned čtyři modely od extrémně levné Nokie 1 až po luxusně vypadající Nokii 8 Sirocco s AMOLED displejem se zahnutými stranami.

Všechny letošní smartphony Nokia mají nejen čistý Android, ale patří přímo do programu Android One, ve kterém má bezpečnostní aktualizace na starost přímo Google.

Legenda s vysouvacím krytem

Nokia 8110 se začala prodávat před 22 lety a status legendy si vydobyla díky roli ve filmu Matrix, kde ji používaly hlavní postavy Neo, Morpheus a Trinity. Ve své době šlo o nejvyšší model Nokie s cenou kolem 30 tisíc korun. Mezi nejvýraznější prvky telefonu patřil první černobílý LCD displej schopný zobrazit grafiku místo tradičních maticových obrazovek.

Nokia 8110 v moderní podobě má dokonce barevný LCD displej s úhlopříčkou 2,4 palce, 2Mpx fotoaparát a na tlačítkový telefon také hodně paměti - 512 MB RAM a 4 GB prostoru pro data. Hlavně ale nabízí možnost připojení k internetu prostřednictvím LTE sítí.

Díky aplikacím, jako je Google Asistent, Google Mapy, Facebook a Twitter, funguje jako most mezi "hloupými" a chytrými telefony. V nabídce nechybí ani inovovaná hra Had.

Nová 8110 má stejně jako původní model vysunovací kryt klávesnice, který slouží k probuzení telefonu či přijmutí hovoru. V ruce působí příjemně, je mnohem užší než dnešní smartphony a zahnutý tvar kopíruje kontury tváře. Ve verzi, kterou HMD Global ukazuje v Barceloně, zatím nebyla finální verze softwaru, takže jsme nemohli vyzkoušet, jak na tlačítkovém telefonu funguje umělá inteligence od Googlu nebo mapy.

Nokia 8110 se s největší pravděpodobností bude prodávat i v Česku s cenou mírně nad dva tisíce korun. Za podobnou cenu už se dají koupit i telefony s dotykovou obrazovkou a Androidem - ty ale nevydrží týden na jedno nabití.

Ocel versus hýždě

Na opačném konci cenového spektra je model Nokia 8 Sirocco. Měl by měl stát asi 20 tisíc korun, tedy podobně jako Galaxy S9 nebo Huawei Mate 10 Pro.

Juho Sarvikas, produktový šéf společnosti HMD Global, představuje nový model Nokia 8110.
Juho Sarvikas, produktový šéf společnosti HMD Global, představuje nový model Nokia 8110. | Foto: Reuters

Proti stávajícímu modelu 8 změnil výrazně design. Sirocco připomíná spíše Galaxy S7 díky 5,5palcovému AMOLED displeji ze zahnutými stranami. Rámeček telefonu však není z hliníku, ale z oceli. Výrobce slibuje, že se telefon neohne ani při nošení v zadní kapse kalhot - vydrží i zasednutí.

Vnitřní výbava se proti původní Nokii 8 také změnila. K dispozici bude 6 GB operační paměti a 128 GB prostoru pro data. Telefon nicméně bude pohánět stejný procesor, loňský Snapdragon 835. To je slabina, protože nový čip od Qualcommu nabízí výrazně vyšší výkon a zároveň nižší spotřebu.

Až na procesor se ale chyby ve výbavě hledají těžko. Otazník zůstává jen u duálního fotoaparátu, který se u původní Nokie 8 nepovedl. Sirocco má ale jiné snímače a fotoaparát vystupuje z těla telefonu, to znamená, že inženýři dostali i více prostoru pro kvalitnější optiku.

Proti konkurenci pak zůstává výhodou čistý Android, který mezi top modely nabízí pouze samotný Google s telefony Pixel. Někoho ale může odradit absence sluchátkového konektoru.

Protažený displej poprvé

Z nabídky nových telefonů Nokia vyčnívá model 7 Plus, který jako první telefon značky nabízí populární protažený displej s poměrem stran 2:1. Samotný displej má rozlišení označované jako FullHD+ a nadprůměrný jas 500 nitů, který by měl zajistit čitelnost obrazu i na přímém světle.

Vedle elegantnějšího designu, který připomíná LG G6, telefon sází na duální fotoaparát se dvojnásobným zoomem, portrétním režimem a vysokou světelností širokoúhlého objektivu. Lákavě vypadá také baterie s nadstandardní kapacitou 3800 mAh.

Procesor je slabší, Snapdragon 660, ale operační paměť má slušné 4 GB a úložiště má kapacitu 64 GB, navíc s možností rozšíření o paměťové karty. Proti konkurenci, která ve stejné cenové hladině kolem 10 tisíc korun nabízí více výkonu, má Nokia 7 Plus jako odpověď čistý Android a onen protažený displej.

Android pro další miliardu

Nokia je spolu s Alcatelem první, kdo představil telefon s novou verzí Androidu určenou pro málo výkonné levné mobily zaměřené hlavně na rozvojové trhy v Asii a Africe. Cena Nokie 1 by se měla pohybovat kolem dvou tisíc korun.

Android Go je vyladěný tak, aby dobře fungoval i na telefonech s 1 GB operační paměti, navíc systém i upravené aplikace zabírají méně místa v úložišti.

YouTube Go pak například umožňuje i stahování videí k offline shlédnutí, stažená videa lze také přes Bluetooth sdílet s jinými telefony.

Vnitřní výbava ani kvalita fotoaparátu neohromí, ale díky aktualizacím systému bude i levný telefon relativně bezpečný a použitelný. Z našeho pohledu se ale rozhodně vyplatí trochu připlatit za telefony, které mají více paměti a hlavně kvalitnější fotoaparáty. Ostatně dietu a optimalizaci by si zasloužil celý Android, nejen speciální verze pro chudé.

 

Právě se děje

Další zprávy