Nevidomým pomůže s orientací nová aplikace. Napoví, co se kolem nich děje

Otakar Schön
31. 3. 2016 10:18
Společnost Microsoft na vývojářské konferenci v San Francisku představila nové "rozpoznávací služby" - nástroj, který umí z fotografií poznat, co se děje kolem uživatele. Využití umělé inteligence k analýze obrazu má praktické využití, pomáhá totiž nevidomým získat informace o jejich okolí.
Aplikace pro rozpoznání obličeje od Microsoftu.
Aplikace pro rozpoznání obličeje od Microsoftu. | Foto: Otakar Schön

San Francisco – Nová aplikace společnosti Microsoft umožní nevidomým lepší orientaci. Firma v rámci vývojářské konference Build 2016 představila chystané novinky pro operační systém Windows 10, největší pozornost ale upoutala právě ukázka technologie, která může změnit život zrakově postiženým.

Inženýr Saqib Shaikh z Microsoftu na vlastním příkladu ukázal, jak aplikace poháněná umělou inteligencí a internetovými službami pomáhá v běžném životě lidem, kteří se nemohou spolehnout na vlastní zrak. Využil přitom hned dvě zařízení – chytré brýle s kamerou Pivothead a obyčejný smartphone s Windows 10.

Obě zařízení byla napojená na novou službu, kterou Microsoft označuje jako Cognitive services, tedy rozpoznávací služby. S využitím umělé inteligence, kterou Microsoft nabízí vývojářům bezplatně k využití, a chatovacího robota může výsledná "Vidoucí umělá inteligence" uživateli říct, co vidí před sebou nebo jaký text je na papíru, který dostal do ruky. Ve společenské komunikaci pak může chytrý systém pomoci nevidomým zjistit rozpoložení lidí v okolí – zda se usmívají, jsou znudění, i to, jak vlastně vypadají.

Projekt kombinuje dílčí technologie, které Microsoft představil v uplynulých měsících a letech. Analýza nálady lidí v okolí například využívá schopnost rozpoznávání lidských obličejů, která bavila internetové uživatele před rokem, když Microsoft nabídl na stránkách http://how-old.net/ odhad věku uživatele podle nahrané fotografie.

Nyní tato funkce pracuje v reálném čase, na konferenci Build 2016 Microsoft totéž ukazuje na velké obrazovce s připojenou videokamerou, která snímá kolemjdoucí.

Vidoucí AI od Microsoftu je zatím ve stadiu prototypu, který nemá stanovené datum uvolnění pro veřejnost. "Lokalizace umělé inteligence je náročná, ale teoreticky nic nebrání tomu, používat Seeing AI v angličtině kdekoliv na světě, zatím jde ale o neveřejný prototyp," uvedl Shaikh na dotaz, nakolik je pravděpodobné, že se tato služba dočká lokalizace do různých jazyků, popřípadě jestli ji bude možné využívat v anglickém jazyce i v Česku.

Další informace o novinkách z konference Microsoft Build naleznete na stránkách tech.ihned.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy