HTC popírá platby za patenty Applu. A co Samsung?

tl
30. 11. 2012 15:32
HTC popřelo, že by Applu muselo platit miliony dolarů za patenty
Foto: Shutterstock

Společnosti Apple a HTC před nedávnem nečekaně uzavřely dohodu, díky které ukončily veškeré své patentové spory. Protože ale konkrétní detaily smlouvy zůstaly utajené, začalo se ihned spekulovat o tom, na čem se vlastně přesně obě firmy domluvily.

Podle jedné z těchto spekulací, se kterou jako první přišel magazín Forbes, mělo HTC Applu za každý vyrobený telefon zaplatit 6 až 8 dolarů. To by znamenalo, že by tchajwanský výrobce příští rok musel Applu uhradit částku mezi 180 a 280 miliony dolarů. To by pro HTC pravděpodobně příliš příjemné nebylo, a zejména proto, že poslední dobou má obchodní problémy. 

Samo HTC ale tyto spekulace vyvrátilo a tvrdí, že je s dohodou spokojené. Šéf firmy Peter Chou dokonce řekl, že tyto odhady „jsou nepodložené a velmi, velmi špatné." Vypadá to tedy, že HTC Applu za patenty příliš platit nemusí.

Samsung se s Applem nejspíš nedohodne

Je nutné podotknout, že dřívější porušování patentů nebylo zcela jednostranné, a že Apple pravděpodobně musí v rámci dohody HTC také nějaké peníze posílat. To znamená, že i kdyby HTC muselo Applu platit miliony dolarů, část peněz mu americká firma stejně nakonec vrátí.

O dohodu mezi Applem a HTC se silně zajímá Samsung, který by případné detaily smlouvy mohl využít během svého vlastního soudního sporu s Applem. Ten ale kvůli velké nevraživosti mezi oběma firmami pravděpodobně podobnou dohodou neskončí.

 

Právě se děje

Další zprávy