Zpoždění na Heathrow? Téměř každé druhé letadlo

Redakce EKO
17. 4. 2008 14:35
Letiště potřebuje třetí ranvej a šestý terminál

Londýn - Sotva se vedení letiště Heathrow vzpamatovalo z chaosu, který provázelo otevřené pátého terminálu, už se na něj valí další pohroma. Podle Úřadu pro civilní letectví jsou zdejší zpoždění jedny z největších v Evropě.

Zatímco na pařížském letišti Charlese de Gaullea nebo amsterdamském Schipolu se letadlo zpozdí asi o 15 minut, na Heathrow cestující čekají o šest minut déle. Opožděno bylo v loňském roce celých šedesát procent letů.

Heathrow potřebuje novou ranvej

"Dvě ranveje na Heathrow pracují na 99 procent, což vede k dalším a dalším zpožděním," obhajuje plán na výstavbu třetí ranveje labouristický poslanec Lord Soley. "Amsterdam a Paříž mají menší zpoždění právě kvůli větší kapacitě, kterou vytváří ranveje navíc."

Frankfurt má tři startovací dráhy, Paříž čtyři a Amsterdam dokonce pět. Počet destinací, kam se odtud odlétá se rok od roku zvyšuje. Na Heathrow je tomu právě naopak. Zatímco v roce 1990 se odtud odlétalo do 227 míst, dnes je to jen 180.

Obhájci rozšíření letiště tak mají v rukou mocnou zbraň. "Pokud chceme zůstat konkurenceschopní, musíme letiště modernizovat," tvrdí.

Protesty proti rozšiřování

Ochráncům životního prostředí se však plány na výstavbu třetí ranveje a šestého terminálů nelíbí. Argumentují znečištěním ovzduší, ochranou fauny a flóry v okolí a staví se proti studii, která tvrdí, že bez modernizace letiště utrpí britská ekonomika.

Na jejich stranu se přidávají i místní. Do soudních pří jdou také lidé žijící v nedalekém Sipsonu, kde by kvůli výstavbě třetí ranveje muselo z povrchu země zmizet na 700 domů.

Čtěte podrobnosti: Třetí ranvej, šestý terminál žene Greenpeace do útoku

 

Právě se děje

Další zprávy