Zoellick ovládne nejdůležitější banku světa

mič, čtk
25. 6. 2007 19:06
Prezidentem SB byl zvolen jednomyslně
Foto: Reuters

Washington - O šéfovi Světové banky už nejsou žádné pochybnosti. Výkonná rada banky jednomyslně schválila nominaci Roberta Zoellicka na funkci nového prezidenta instituce.

Informovala o tom agentura Reuters. Zoellick (53) nahradí Paula Wolfiwitze, který musel z banky odejít kvůli údajnému střetu zájmů. Výměna v nejvyšším křesle banky proběhne ke konci června. 

Zoellickovo jmenování se očekávalo, protože žádná členská země svého kandidáta na funkci prezidenta SB nenavrhla.

Kdo je Robet Zoellick?

Narodil se 25. července 1953; získal bakalářský titul na Swarthmore College, dále magisterský titul z veřejné politiky a doktorát práv na Harvardově univerzitě (1981).

Má mnohaleté zkušenosti se službou ve státní správě; zastával významné funkce již v republikánských vládách Ronalda Reagana a George Bushe staršího, kdy byl mimo jiné náměstkem pro hospodářské záležitosti ministra zahraničí Jamese Bakera a také zástupcem šéfa sekretariátu Bílého domu.

Byl jedním z lidí (vedle Paula Wolfovitze), kteří radili současnému prezidentovi Georgi Bushovi v kampani v roce 2000.

 V první Bushově vládě byl vedoucím Úřadu obchodního zmocněnce USA; za jeho hlavní činy se považuje například to, že vyjednal přijetí Číny a Tchaj-wanu do Světové obchodní organizace (WTO).

V roce 2005 se stal prvním náměstkem ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové; jako diplomat se soustředil především na Čínu a Súdán a ekonomické vztahy ve světě; ve funkci vydržel rok a půl (podle amerických médií těžce nesl, že se v nové Bushově vládě nestal ministrem financí.

Prezidentův kandidát

Dvě významné finanční instituce, SB a Mezinárodní měnový fond, si i nadále udrží ustálenou kontinentální rovnováhu. Rozhodnutí nejvyššího orgánu banky totiž mimo jiné znamená, že nebude porušena dosavadní praxe, kdy v čele Světové banky stojí Američan, zatímco v čele Mezinárodního měnového fondu, což je sesterská organizace, má vedoucí roli vyhrazenu Evropan. MMF nyní vede Španěl Rodrigo Rato.

Wolfowitz byl v čele SB dva roky, od začátku se ale setkával s nevolí a především evropské země vůči němu měly spoustu výhrad. Nakonec doplatil na to, že ve snaze vyhnout se střetu zájmů dohodl své přítelkyni z banky přestup na ministerstvo zahraničí. Část zaměstnanců ho pak ze střetu zájmů stejně obvinila.

Čtěte více o výměně na postu šéfa SB:

Zoellicka navrhl do funkce americký prezident George Bush. Úkolem nového šéfa Světové banky tak bude především zklidnit situaci v bance a vrátit jí důvěryhodnost.

 

Právě se děje

Další zprávy