Zisky Intelu zachraňuje poptávka firem po počítačích

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
13. 10. 2010 9:44
Výrobce čipů zvýšil zisk o téměř 60 procent.
Intel
Intel | Foto: Intel

San Francisco - Obchod s počítači už zjevně nechal krizi daleko za sebou. Dokazují to i výsledky amerického výrobce počítačových čipů Intel, který ve třetím čtvrtletí zvýšil meziročně svůj čistý zisk o necelých 60 procent.

Za tři měsíce vydělal kolos 2,96 miliardy dolarů, tedy v přepočtu asi 52 miliard korun. Přitom v loňském třetím kvartále byl zisk 1,86 miliard. Zisk na akcii byl 52 centů, tedy o dva centy výš než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters.

Poptávka po čipech nové generace rychle roste

Ve srovnání s loňským rokem se společnosti zvýšily i tržby a to o 18 procent na 11,1 miliardy dolarů. Zásluhu na tomto růstu má především poptávka po počítačích ze strany firem na rozvíjejících se trzích, která dokáže pokrýt výpadek ve výdajích spotřebitelů.

Optimistická očekávání má proto Intel i na další čtvrtletí. Očekává, že utrží mezi 11 a 11,8 miliardy dolarů.

Rostoucí zisky Intelu ale nemusí znamenat, že si stejně dobře povedou i další firmy v oboru. Pro Intel hraje to, že se jeho čipy používají asi v 80 procentech osobních počítačů. Podle generálního ředitele firmy navíc roste poptávka po čipech nové generace Sandy Bridge mnohem rychleji než se původně očekávalo.

 

Právě se děje

Další zprávy