Zažije Německo již letos zdražování?

mao, ČTK
24. 4. 2006 16:00
Berlín - Německo zřejmě čeká ve druhé polovině letošního roku zdražování. Na záměr vlády zvýšit od ledna 2007 o třiprocentní body daň z přidané hodnoty chtějí obchodníci i průmysl reagovat už letos růstem cen.

Už ve druhé půli letošního roku chce zvyšovat ceny 64 procent obchodníků a 53 procent průmyslníků. Tvrdí to studie společnosti Sempora, kterou zveřejnil deník Süddeutsche Zeitung.

Až v lednu ledna 2007 pak zdraží 27 procent obchodníků a 37 procent průmyslových firem. Vláda chce zvýšit DPH z nynějších 16 na 19 procent.

Obchod a průmysl vychází z toho, že zákazníci předsunou kvůli plánovanému růstu DPH své velké nákupy na letošek. Obavy ze zdražování by mohly koncem letošního roku a počátkem roku příštího vést ke snížení poptávky.

Analytik Patria Finance David Marek k tomupro Aktuálně.cz říká: "Zvýšení základní sazby DPH zcela jistě ovlivní inflaci, neboť se dotkne většiny zboží a služeb."

Podraží energie

Sdružení ochrany spotřebitelů výsledky studie potvrzují. Carel Mohn ze Spolkové spotřebitelské centrály vychází z toho, že první cenový skok nastane už letos v červenci.

"Aspoň tam, kde to konkurenční boj dovolí," řekl deníku. Zdraží zřejmě hlavně poskytovatelé energií.

Podle Jiřího Gavory z poradenské společnosti ENA, která se zabývá energetickým trhem, se zvýšení dotkne především domácností a drobných podnikatelů.

Vysoká konkurence v některých oborech ale zřejmě nedovolí všem podnikatelům zvýšenou DPH zcela zatížit zákazníka. Téměř polovina firem se obává, že nemůže přenést do cen celé tři procentní body.

Jde především o malé obchodníky, kteří se potýkají s konkurencí velkých supermarketů a diskontních řetězců. Diskonty se prý naopak budou snažit držet ceny stabilní.

""Zvýšení cen může negativně ovlivnit spotřebitelskou poptávku. Nicméně v situaci chronických rozpočtových schodků musí německá vláda hledat cestu k jejich snížení, a to jak na straně výdajů, tak straně příjmů," říká Marek.

Zvyšování DPH je v Německu v posledních dnech silně kontroverzním tématem. Spolková vláda dvou největších stran, CDU/CSU a SPD, se na zvýšení DPH od roku 2007 dohodla v koaliční smlouvě.

Tvrdí, že rozpočet tím získá dodatečných 20 miliard eur (asi 600 miliard korun) ročně, což umožní zlevnit sociální zabezpečení. To by mělo pomoci zlevnit příliš drahou německou pracovní sílu.

Sníží se spotřeba?

Kritici ale oponují a varují, že zvýšení DPH a následné zdražování povede ke snížení spotřeby a v konečném důsledku zastaví křehký hospodářský růst.

"Zvýšení DPH nepovede ke snížení nákladů na sociální zabezpečení," řekla dnes v rozhlasové stanici Inforadio Christine Scheelová, finančněpolitická mluvčí opoziční strany zelených.

"Je chyba zvyšovat DPH, když se právě objevují signály na dobrý vývoj ekonomiky," dodala. Naposled v Německu vzrostla DPH v roce 1998 z 15 procent na nynějších 16 procent.

"Ekonomiku by více poškodilo zvýšení daní z mezd nebo firemních zisků," dodává Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy