Výrobce cementu Holcim doplácí na rekordně silný frank

ČTK ČTK
18. 8. 2011 9:32
Kromě toho se firma musí vyrovnávat také s vyššími náklady na suroviny a energii
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Curych - O třináct procent poklesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk švýcarskému výrobci cementu Holcim. Přesto vydělal 347 milionů  švýcarských franků (7,4 miliardy Kč).

Na výsledcích firmy, která působí také v České republice, se negativně podepsal silný kurz švýcarského franku. Také se firma musela vyrovnan s vyššími nákladůy na suroviny a energii.

Druhý největší světový výrobce cementu po francouzské skupině Lafarge čeká letos provozní zisk na podobné úrovni jako loni. Výsledky firmy podpořil nárůst na rozvojových trzích a oživení evropské poptávky.

Americké stavebnictví stále v útlumu

Na severoamerickém stavebním trhu však společnost zatím žádné známky zotavení nepozoruje.

Výsledky skončily pod očekáváním analytiků, kteří podle agentury Reuters odhadovali v průměru zisk 358 milionů CHF. Horší výsledky, než se čekalo, za poslední čtvrtletí oznámily kvůli růstu cen surovin a energie i konkurenční společnosti Lafarge a HeidelbergCement.

Švýcarský frank v posledních měsících prudce roste a vůči dolaru a euru překonává stále nová rekordní maxima. To podkopává zisky švýcarských firem, což v poslední době ukázaly také výsledky farmaceutického koncernu Roche nebo chemického výrobce Clariant.

Holcim je na českém trhu předním producentem cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Loni se jeho tržby kvůli propadu ve stavebnictví snížily o jedno procento na 1,96 miliardy korun. V České republice zaměstnává firma kolem 380 pracovníků ve dvou desítkách provozoven po celé zemi. Celosvětově působí Holcim ve více než 70 zemích a nyní je dodavatelem cementu pro výstavbu zařízení pro olympijské hry v Londýně v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy