Vypuštění tuny emisí nestojí ani 5 eur

dkl
3. 1. 2007 15:00
Londýn - Ceny emisních povolenek dnes klesly poprvé v historii pod pět eur. Podnikům tak zlevňuje vypouštění skleníkových plynů.

Za povolení vypustit jednu tunu emisí CO2 dnes průmyslové podniky zaplatily jen 4,95 eura, tedy asi 135 korun.

Loni v dubnu byla situace zcela opačná. Povolení na vypuštění tuny "špíny" stálo 31 eur, což bylo 850 korun. Pak ale v polovině roku došlo k zásadnímu obratu, když státy přiznaly, že povolenek je nadbytek.

V tu chvíli trh zažil panickou reakci a během velmi krátké doby poklesly ceny povolenek o dvě třetiny.

Foto: Aktuálně.cz

Za rok dražší

Jinak ale vypadá situace u povolenek od roku 2008. Spustí se totiž druhé období obchodování s nimi. Tato fáze bude trvat do roku 2012 a počítá s přísnějšími kvótami pro jednotlivé země i podniky.

Dnes se proto tuna emisí na prosinec 2008 prodává za více než sedmnáct eur.

Systém obchodování s emisními povolenkami je klíčovým nástrojem, který EU používá ke splnění závazků z Kjótského protokolu o snížení emisí takzvaných skleníkových plynů. Ty jsou z velké části zodpovědné za globální oteplování. Obchodování s povolenkami bylo v EU zahájeno začátkem roku 2005 a je první svého druhu na světě.

Systém povolenek stanovuje limity na emise oxidu uhličitého z elektráren a výrobních závodů. Pokud se někteří znečišťovatelé obávají, že se do stanovených limitů nevejdou, mohou si limit sami zvýšit nákupem povolenek od firem, které naopak do ovzduší vypouštějí méně emisí a nepotřebují tolik povolenek.

Výraznější výkyvy cen emisních povolenek mohou mít vliv na ceny elektřiny a mohou ovlivnit i hospodaření firem. Největšími znečišťovateli životního prostředí bývají elektrárny.

Výnos na obnovitelné zdroje

V Česku je největším "konzumentem" povolenek energetický gigant ČEZ. Na něj připadá asi čtyřicet procent české kvóty.

Za poslední rok si firma z přebytků povoleného vypouštění udělala slušný byznys. Na prodeji vydělala asi jednu miliardu korun. Tu chce investovat do obnovitelných zdrojů.

Česká republika si v prvním období, kdy se povolenky užívaly, vydobyla v Bruselu kvótu 97,5 milionu tun CO2 ročně. Přitom v roce 2005 podniky potřebovaly pouze 82 milionů tun.

Podle ekologů se tak celý systém dostává do úplně jiné roviny, než proč byl vůbec schválen. Místo aby nutil podniky k šetrnému chování, dává jim šanci si přivydělat na trhu s povolenkami.

I pro roky 2008 až 2012 chce být vláda ještě velkorysejší a Evropské komisi poslala návrh s žádostí o možnost vypustit téměř 102 milionů tun ročně. Důvodem je prý rychlý růst ekonomiky, který nesmí nedostatek povolenek brzdit.

 

Právě se děje

Další zprávy