Východní Evropa žádá MMF o pomoc. Států je nejmíň deset

Ekonomika Ekonomika
10. 7. 2009 19:31
V rychlejší získání peněz doufají Ukrajina, Srbsko, Rumunsko, Bělorusko a Lotyšsko

Singapur - Už minimálně deset zemí východní Evropy jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o mnohamiliardové pomoci jejich ekonomikám. Napsal to v pátek německý deník Handelsblatt.

"O požadavcích bude rozhodnuto tak rychle, jak jen to bude možné," uvedl deník podle agentury Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký fondu. Především východní Evropu sužuje pokračující ekonomická krize.

List uvedl, že většina vedoucích představitelů fondu tyto půjčky podporuje vzhledem k dopadu finanční krize na země regionu.

Mezi státy, které o úvěr požádaly, poprvé patří podle Handelsblattu Bulharsko, Chorvatsko a Makedonie. Ukrajina, Srbsko, Rumunsko, Bělorusko a Lotyšsko doufají, že peníze jim fond schválí rychleji. Maďarská vláda se podle listu ještě nerozhodla, zda bude dodatečnou pomoc potřebovat.

Bulharsko a Chorvatsko se nicméně ještě v pátek stačily proti tvrzení listu ohradit - s MMF o pomoci prý nejednají.  "Nejsou tu žádná jednání s MMF," uvedla podle Reuters mluvčí bulharského ministerstva financí.

Zpráva Handelsblattu dostala pod tlak kurz evropské měny. "Hráči na trhu přijali zprávu jako omluvu pro další prodej eura," uvedl obchodník z jedné velké japonské banky.

 

Právě se děje

Další zprávy