Volání mobilem z letadla je tu. Umí ho Airbus

mič
20. 6. 2007 18:00
Volat se začne během pár měsíců
Obří Airbus volání zatím neumožňuje. Lidé se dovolají jen z menších letadel společnosti
Obří Airbus volání zatím neumožňuje. Lidé se dovolají jen z menších letadel společnosti | Foto: Reuters

Praha -  Výrobce letadel Airbus získal licenci na volání mobilem z paluby letadla. Od podzimu by chtěl službu nabídnou pasažérům. Jedná se o průlom v letectví a komunikaci. Dosud jsou totiž hovory z paluby téměř všech letadel zakázané.

Výjimkou jsou některé pilotní projekty zahraničních aerolinek. Díky certifikaci Airbusu by se však volání z mobilu mělo brzy masově rozšířit.

Jen v části letu

Licenci Airbusu udělil Evropský úřad letecké bezpečnosti. Letadla, které budou vybavena speciálním komunikačním systémem OnAir začne používat několik leteckých společností, včetně Air France. Ty létají také na pražské ruzyňské letiště.

"Tento certifikát je první odpovědí na rostoucí poptávku po konektivitě ve vzduchu," řekl viceprezident Airbusu Rainer von Borstel.

Přímo z letadla bude podle sevreru Business-traveler.eu možné využívat telefony stejně jako na zemi, tedy k hovorům a psaní textových zpráv nebo třeba posílání mailů. Ceny zatím žádný dopravce ani operátor nezveřejnil. Hovory a zprávy pravděpodobně budou účtované podobným systémem a sazbami jako hovory z ciziny.

Volat ovšem nepůjde během celého letu. Služby budou dostupné jen nízko nad zemí, tedy v části letu po stratu a před přistáním.  

Personál letadla bude mít možnost v případě potřeby vypnout hlasové služby a ponechat jen textové. Služba OnAir bude zpočátku nabízena jen v jednodušších typech letadel. Půjde o stroje s jednou uličkou mezi řadami, které jsou využívány pro lety na krátké vzdálenosti.

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy