USA: Miliardové snížení daní

ČTK
12. 5. 2006 9:38
Washington - Americký Kongres v noci na dnešek schválil nové daňové úlevy za 70 miliard dolarů, které počítají především s prodloužením výhod pro investory.
Foto: Profimédia

Souhlas kongresmanů znamená důležité body pro prezidenta George Bushe, kterému v poslední době klesá popularita mezi voliči.

V Senátu návrh prošel poměrem hlasů 54 ku 44 a hlasovalo se především podle stranické příslušnosti.

Vzhledem k tomu, že prezidentovi republikáni mají v Senátu většinu, schválení návrhu se očekávalo a není překvapivé. Demokraté ale mají vůči daňovým škrtům námitky a tvrdí, že jdou na ruku jen bohatým.

Demokraté nicméně nebyli při hlasování jednotní, tři z nich se přidali na stranu republikánů a návrh s nimi podpořili.

Sněmovna reprezentantů se vyslovila už ve středu, takže návrh teď dostane na stůl prezident a v nejbližší době ho podepíše. Pak se z návrhu stane platný zákon.

Jedno z mála vítězství

Snížení daní je jednou z prezidentových priorit a schválení návrhu je podle agentury Reuters považováno za jedno z mála vítězství, kterého Bush v poslední době dosáhl. V průzkumech veřejného mínění totiž jeho popularita klesá.

Od loňska, kdy prezident neprosadil reformu sociálního zabezpečení, se mu v Kongresu nepodařilo prosadit mnoho věcí.

"Legislativa zabrání výraznému zvýšení daní, které si Američané nepřejí a které by pro ně nebylo vítané. Návrh prodlouží platnost opatření, která naší ekonomice pomohla vzkvétat," píše se v prezidentově sdělení.

Daňové úlevy jsou jedním z mála vítězství Bushe
Daňové úlevy jsou jedním z mála vítězství Bushe | Foto: Reuters

Pro Bushe budou nadcházející měsíce naprosto klíčové, protože v listopadu se budou konat volby v Kongresu.

Pokud v nich mají republikáni znovu uspět, je tedy nezbytné, aby ekonomika vykazoval solidní tempo růstu. Hodně bude záležet i na stavu akciového trhu, kde se teď hlavní Dow Jonesův index blíží k historickému maximu.

Bernanke: Bushův kůň

V jakém stavu bude těsně před volbami ekonomika ale do značné míry bude záležet i na centrální bance. Do jejího čela si Bush před pár měsíci vybral Bena Bernankeho, jež předtím působil ve funkci šéfa ekonomických poradců prezidenta.

Pozorovatelé se proto domnívají, že Bernanke bude mít na paměti volební úspěch souputníků svého bývalého šéfa, tedy prezidenta Bushe.

Demokraté ale tvrdí, že vyjednavači z návrhu vypustili populární daňové úlevy pro jednotlivce a firmy, i když v původním návrhu se s nimi počítalo.

"Pracující rodiny zůstaly vzadu. Kongres dal přednost ideologii před tím, co Amerika potřebuje," řekl demokratický senátor Max Baucus.

 

Právě se děje

Další zprávy