Tunel pod La Mache bude na prodej. Brown shání peníze

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 10. 2009 13:13
Brtiský premiér chce privatizovat majetek za 16 miliard liber. Chce čelit rekordnímu schodku.
Gordon Brown doufá, že prodejem vyrovná rekordní schodek rozpočtu.
Gordon Brown doufá, že prodejem vyrovná rekordní schodek rozpočtu. | Foto: Reuters

Londýn - Velká cedule s nápisem „For sale" by se klidně mohla objevit u vjezdu do železničního tunelu pod kanálem La Manche. Britská vláda se totiž chystá svůj podíl na tomto spojení s kontinentální Evropou do dvou let prodat.

A spolu s ním i další majetek v celkové hodnotě 16 miliard liber, tedy v přepočtu asi 442 miliard korun. Jak informovaly tiskové agentury, plánovanou privatizaci majetku dnes oznámil úřad britského premiéra Gordona Browna. Slibuje si od toho dorovnání rozpočtových deficitů, které dosáhly rekordních cifer.

Podle agentury Reuters má dosáhnout 175 miliard liber, což představuje 12 procent hrubého domácího produktu Británie.

Podíl na železnici pod kanálem není jediným majetkem spojeným s dopravou, kterého se chce vláda zbavit. Do prodeje má jít i silniční most a tunel křížící řeku Temži v Dartfordu nedaleko Londýna.

Nového majitele by měla dostat i třetinový podíl na evropském uranovém konsorciu Urenco, sázková společnost Tote, která se specializuje na dostihové sázení, a portfolio studentských půjček.

Tvrdé dopady krize

O privatizaci dvou posledních položek již se v minulosti debatovalo, ale nakonec k ní nedošlo kvůli obtížným podmínkám na trhu způsobeným hospodářskou krizí.

Hospodářská krize drtí Británii obzvlášť tvrdě. Její státní dluh roste nejrychleji z vyspělých zemí a podle odhadů se má v budoucnu ještě o polovinu zvýšit.

Ministerský předseda doufá, že prodej majetku pomůže Británii vyrovnat se s deficitem, aniž by bylo zapotřebí škrtat výdaje na veřejné služby. Na rozdíl od něj opoziční konzervativci navrhují zmrazení platů ve veřejném sektoru, zvýšení věku pro odchod do důchodu a omezení sociálních programů.

 

Právě se děje

Další zprávy