Summit EU? Znovu střet starých a nováčků

Adam Junek
23. 3. 2006 12:30
Brusel - Ostré výměny názorů - zejména ohledně práva pracovat v kterékoliv zemi Evropské unie - se dnes a zítra dají čekat v Bruselu.

Sjíždějí se sem totiž hlavy států a premiéři členských zemí k pravidelnému jarnímu summitu.

Ten má být sice o poznání klidnější než prosincový, kde se jednalo o rozpočtu na roky 2007 až 2013, přesto už nyní je jasné, že proti sobě budou stát dva tradiční tábory. Staré a nové členské státy.

Nováčci bojují o uvolnění práce

Na pořadu jednání je totiž kontroverzní směrnice o službách a navíc se budou premiéři nováčků snažit zvednout závory pohybu pracovních sil. Země, které přílivu "levné práce z Východu" zamezily, mají čas do konce dubna prodloužit restrikce na další tři roky.

Otevření svých náručí už ohlásily Španělsko, Portugalsko a Finsko. Pomaloučké pootevírání vrátek chystá Francie nebo Itálie.

Belgie, Německo nebo Rakousko o podobném kroku nechtějí ani slyšet. Velká Británie, Irsko nebo Švédsko, které nováčky uvítaly hned, jsou přitom důkazem, že příliv pracovní síly pomáhá dynamice ekonomiky.

O práci v Unii jde i při směrnici o službách. Legislativa, která měla podnikatelům otevřít hranice a na krátkodobých "výletech" za výdělkem vše usnadnit, doznala v prvním čtení v Evropském parlamentu zásadních změn. Podle nových zemí se tak stala bezzubou.

Sporem budou i služby

Nejpodstatnější princip, tedy princip země původu, byl totiž vypuštěn. Podle něj by se podnikatel krátkodobě v zahraničí mohl řídit zákony a předpisy své země. A osmička bývalých komunistických zemí už ohlásila, že to tak nechat nechce.

"Nebojujte o tuto směrnici," vyzýval tento týden předseda Evropské komise José Barroso. "Už tak se jedná o velký pokrok."

Podle něj nejde stávající znění směrnice srovnávat s původním návrhem. "Naopak je třeba vše porovnávat se současným stavem," upozornil Barroso.

A ještě jeden významný bod má jarní summit na svém programu. A u toho to může zase zaskřípat mezi státy a komisí. Půjde o energetickou politiku Unie.

Komise chce co nejjednotnější postup a především jednotný a velmi konkurenční trh. Tomu ale brání samy členské státy. V této oblasti se snaží vytvářet vlastní národní šampióny a přeshraničním fúzím kladou překážky.

 

Právě se děje

Další zprávy