Státní pomoc průmyslu jen prohloubí recesi, varovala G7

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
14. 2. 2009 17:50
Skupina G7 varuje před protekcionismem
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii.
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii. | Foto: Reuters

Řím - Vlády řady zemí světa začaly bojovat s krizí po svém. Podporují domácí výrobu a průmysl. To ale může narušit volný obchod a krizi prohloubit.

Takové jsou alespoň závěry sobotního zasedání skupiny nejvyspělejších zemí světa G7, která se sešla v Římě. Vlády těch nejvyspělejších zemí světa se proti podobným snahám chtějí postavit.

Injekce v hodnotě 800 miliard dolarů

Obavy z protekcionismu vzbudil například plán francouzské vlády na pomoc domácím automobilkám, nebo rozhodnutí Spojených států podpořit americký průmysl 787 miliardami dolarů (17,5 bilionu korun). Ten v noci na sobotu schválil americký Kongres.

Americký plán počítá se stavebními projekty v hodnotě desítek miliard dolarů, u kterých chce americká vláda využít domácí ocel a dalších domácí produkty.

Podle Obamy, který návrh tvrdě prosazoval, peníze "zachrání nebo vytvoří 3,5 milionu pracovních míst". Stimulační plán kombinuje daňové úlevy s výdaji na infrastrukturu či zdravotnictví.

Pomoc francouzským automobilkám

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se zase rozhodl poskytnout půjčky třem domácím super-firmám. Sumu 6,5 miliardy eur (přes 180 miliard korun) si rozdělí automobilky Renault, PSA Peugeot Citroën a filiálka Renault Trucks, která vyrábí tahače.

"Jde o půjčku rozvrženou do pěti let, s nižšími úroky než by požadovaly banky," napsala Agentura Reuters.

Dopadne to jako ve 30. letech

Proti podobným snahám už ale v pátek varoval německý ministr financí Peer Steinbrück a jeho britský protějšek Alistair Darling. Mohly by podle nich vést až k prohloubení hospodářské krize, jak se tomu stalo ve 30. letech minulého.

Foto: Reuters

"Také v řadě členských států Evropské unie je na vzestupu ochranářská rétorika," řekla tento týden podle Agentury Reuters eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Hloubku současné hospodářské krize v pátek zdůraznily předběžné údaje statistického úřadů Eurostat. Ekonomiky Evropské unie i eurozóny podle nich v posledním čtvrtletí loňského roku klesly shodně o 1,5 procenta proti předchozím třem měsícům.

"Stabilizace světové ekonomiky proto zůstává nejvyšší prioritou hospodářské politiky," píše se podle agentury Reuters v návrhu, který vydala G7.

Skupinu G7 tvoří USA, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Itálie a Francie.

 

Právě se děje

Další zprávy