Soud: Silniční gigant nesmí vzniknout

duk, ČTK
7. 8. 2006 10:30
Řím - Italská vláda zamítla plánované spojení dálničních operátorů Autostrade a Abertis, kterým by vznikl největší provozovatel silnic na světě.

Obchod za čtrnáct miliard eur, tedy asi 400 miliard korun, o víkendu zarazila italská vláda, protože by vedl ke střetu zájmů.

Problémem je podle ministra infrastruktury Antonia Di Pietra fakt, že mezi akcionáře skupiny by patřila i stavební firma ACS.

"Odmítli jsme žádost o povolení, protože dohoda by porušila italský zákon. Součástí privatizace firmy Autostrade byl specifický zákaz pro stavební skupiny," řekl Di Pietro agentuře Reuters.

Ministr Di Pietro prohlásil, že rozhodnutí je ve veřejném zájmu a že celá záležitost je již uzavřená. Nechal však otevřené dveře pro revizi rozhodnutí v případě, že by obavy ze střetu zájmů byly odstraněny změnami ve struktuře akcionářů Abertisu.

Zamítnutí transakce ohlásil rovněž italský regulátor silniční dopravy ANAS, který vlastní italské dálnice. Zablokování plánů na spojení firem Autostrade a Abertis vyvolalo obavy z obnoveného protekcionismu v Itálii.

Rodina Benettonů je největším akcionářem firmy Autostrade
Rodina Benettonů je největším akcionářem firmy Autostrade | Foto: Benetton Group

Italská nevěsta

Fúze byla původně ohlášena na konci dubna tohoto roku. Informaci o tom přinesl hlavní akcionář Autostrade, firma Benetton.

Tato rodinná společnost, která získala svoji slávu a majetek na textilním trhu, se měla stát i největším akcionářem nové společnosti.

Autostrade je největším provozovatelem placených silnic v Evropě. Loni firma zvýšila čistý zisk o 7,6 procenta na 791,3 milionu eur a tržby o 3,4 procenta na 2,96 miliardy eur. Na evropském kontinentu má podíl na trhu 60 procent.

Kromě Itálie, kde provozuje 3408 kilometrů silnic, působí firma také ve Spojených státech a Velké Británii a dodala systém na výběr mýtného pro nákladní vozy Rakousku. Je také součástí konsorcia, které získalo chilskou skupinu Costanera Norte.

 

Právě se děje

Další zprávy