Soud: Brusel může nařizovat jenom v češtině

Tomáš Fránek
25. 6. 2008 10:49
Nejvyšší správní soud vyhověl stížnostem o vyměřené cla

Brno - Nevyšlo nařízení Unie v českém jazyce? Pak nemohou státní orgány v Česku požadovat jeho plnění po podnikatelích v tuzemsku.

Nejvyšší správní soud tak v precedenčním verdiktu vyhověl dvaceti stížnostem společnosti TV Products, která si stěžovala na postup Celního ředitelství v Českých Budějovicích.

Platí tak podle jeho výroku, že pokud nařízení Evropské unie nebylo řádně publikováno v českém jazyce, nemohou úřady fyzickým ani právnickým osobám na základě těchto nařízení ukládat žádné povinnosti, jako je například doměření a doplacení cla.

Cla za duhové malování

Ve všech případech nesouhlasila firma s dodatečným vyměřením cla a daně z přidané hodnoty za zboží - elektrické skútry a výrobky "Duhové malování". V jednotlivých případech se jednalo o částky ve výši několika tisíc i téměř 100 tisíc korun.

Všechny platební výměry se týkaly dovozu zboží počínaje vstupem České republiky do EU 1. května 2004 a konče publikací relevantních evropských právních předpisů v Úředním věstníku EU 27. srpna 2004.

Doplacení cla potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích.

Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nelze fyzickým ani právnických osobám v České republice ukládat povinnosti na základě nařízení Evropské unie, dokud takové nařízení nebylo řádně publikováno v českém jazyce.

Soudy tak musí při rozhodování přihlížet k tomu, že evropské předpisy nebyly publikovány v českém jazyce v Úředním věstníku EU.

"Senát Nejvyššího správního soudu dospěl k závěru, že rozhodnutí krajského soudu stejně jako rozhodnutí žalovaného jsou protiústavní, a současně rozporné se základními zásadami práva Společenství, protože ukládají stěžovatelce (TV Products) povinnost, která nemá oporu v zákoně," uvedl soudce Zdeněk Kühn.

Rozhodující je dovoz zboží

Podle soudu je podstatné, že k situaci při placení cla došlo v období mezi datem vstupu Česka do Evropské unie a novelizací českého celního zákona a datem řádného uveřejnění Celního kodexu Společenství a dalších relevantních předpisů v české verzi Zvláštního vydání Úředního věstníku.

"Je nerozhodné, že dodatečné platební výměry celního úřadu, byly vydány již v době, kdy všechny relevantní právní předpisy byly řádně publikovány," uvádí se v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Rozhodující je totiž datum dovozu zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy