Slovenští výrobci aut vědí, co potřebují: Státní peníze

Petr Jemelka Petr Jemelka, Stanislava Luppová, Aktuálně.sk
8. 4. 2010 15:08
Peníze mají putovat na vzdělávaní odborníků a na vývoj recyklačních technologií

Bratislava - Nový nápad, jak opět nastartovat vyšší produkci vozidel, přichází ze Slovenska. Tamější výrobci automobilů to zamýšlí udělat tím, že odvětví zásobí novými odborníky a na základě státních dotací zvýší investice do recyklačních technologií.

Podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu SR Jozefa Uhríka skomírajícímu odvětví automobilového průmyslu pomůže vybudování nového kvalifikačního centra, jehož vznik Sdružení iniciovalo. „To, co vložíme do odborného školství, se nám vrátí. Vybudujeme si budoucí generaci odborníků," vysvětluje Uhlíkův zástupce pro vzdělávání Július Horn.

Centrum nemá produkovat odborníky jen pro automobilový průmysl. Idea je taková, že bude připravovat specializované pracovníky pro více oborů. Cílem je vytvořit během pěti let na Slovensku více kvalifikované síly. Na základě právě připravovaného zákona by měl být zřízen zvláštní finanční fond, ze kterého by byla příprava odborníků spolufinancována.

V praxi by to znamenalo to, že by mohly odborné školy žádat například o modernizaci vybavení pro praktickou přípravu apod. To, že je třeba se slovenským automobilovým průmyslem něco udělat, dokazují i ekonomické statistiky.

Celkové tržby v průmyslu loni klesly o dvacet procent. Namísto 576 tisíc nových vozů v roce 2008 se v uplynulém roce u našich východních sousedů vyrobilo zhruba 460 tisíc aut. Pokles výroby samozřejmě vedl k propuštění. Vloni přišlo o práci v automobilkách a přidružené výrobě šest tisíc z celkem 74 tisíc zaměstnanců.

Šrotovné pomohlo, rozdávejte dál

Zatímco slovenský průmysl jako celek v uplynulém roce klesl o dvacet procent, odvětví výroby automobilů dopadlo lépe hlavně díky šrotovnému - kleslo jen o osm procentních bodů.

Protože se ukázalo, že finanční pomoc funguje, rozhodlo se slovenské Sdružení automobilového průmyslu, že chce více. Proto prosadilo zákon, který slovenským výrobcům počínaje 1. květnem umožní čerpat prostředky z recyklačního fondu.

„Budeme moci použít peníze z recyklačního fondu na vývoj nových technologií. Pokud se nám to podaří, zařadí se Slovensko na špičku světových zpracovatelů starých automobilů," cituje server Aktuálně.sk Ľudovíta Ujhelyu, předsedu divize dovozců Sdružení automobilového průmyslu. 

 

Právě se děje

Další zprávy