Slovensko zdaňuje méně než Česko

vid
13. 12. 2005 16:13
Praha – Slovenská vláda vybírá menší daně, ale také méně utrácí.

Návrh státního rozpočtu, který dnes schválili slovenští poslanci, počítá s výdaji 330 miliard Slovenských korun (asi 252 miliard Kč) a se schodkem 57 miliard Sk.

Ministerstvo financí naplánovalo vybrat v příštím roce do slovenské státní kasy 273 miliard Slovenských korun, v přepočtu na české asi 209 miliard.

Více o dnes schváleném slovenském rozpočtu ČTĚTE ZDE.

"Slováci provedli reformy na výdajové straně rozpočtu. Bylo to vidět i na letošním slovenském rozpočtu, jehož vývoj byl v ohledu času příznivý," říká analytik ČSOB Pavel Dufek.

Česko utrácí víc...

Přibližně dvakrát větší Česká republika utrácí oproti Slovensku  více. Sněmovna schválila předminulý pátek rozpočet s výdaji na 959 miliard korun a příjmy 884 miliard.

Ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík upozorňuje nejen na to, že Slovensko vytváří jen asi 40 procent hrubého domácího produktu, než jaký má ČR.

"Také ukazatel HDP na jednoho obyvatele je asi o třetinu nižší," říká Mertlík. Slovenský rozpočet také neobsahuje důchody a náklady na důchodovou reformu jsou financovány z výnosů privatizace.

...ale také víc bere

Ekonomové ale upozorňují na vyšší míru přerozdělování českého státu. "Česká republika zdaňuje víc a utrácí víc," řekl Mertlík s tím, že před sedmi lety bylo přerozdělování u obou zemí stejné.

"Slovensko se ale vydalo opačným směrem. K tak velkému snížení daní v posledních dvou letech by nedošlo, kdyby se na to předchozí vláda nepřipravovala," uvedl Mertlík.

Slovensko daňové zatížení snižuje

Česko podle posledních údajů Eurostatu přerozdělilo v roce 2003 celkem 36,2 procent HDP, stejně jako v roce 1995. Slovensko před deseti lety vybralo na daních celkem 40 procent vytvořeného produktu, údaj z roku 2003 už je ale daleko nižší: 30,6 procenta.

"Nižší daňová zátěž na Slovensku vytváří dobré podmínky pro hospodářský růst v následujících letech," doplňuje Pavel Dufek z ČSOB. Obě země jsou ale v míře zdanění stále pod průměrem EU.

Foto: Jiří Kropáček

 

Právě se děje

Další zprávy