Skandál s příplatky má první oběti

Dušan Klimeš
10. 10. 2006 11:20
Londýn - Dva z předních manažerů British Airways odcházejí. Uznávají svůj podíl na tom, že firma domlouvala výši palivových příplatků s konkurencí.
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

Šéf obchodu Martin George a ředitel komunikace Iain Burns byli od června na nucené dovolené - v té době totiž začaly příslušné orgány hledat důkazy, že BA předávaly konkurenci informace o svých plánech s příplatky.

Ostatně pod tlakem Britského úřadu pro ochranu hospodářské soutěže samy aerolinky přiznaly, že své konkurenty v této otázce kontaktovaly.

V dopise pro šéfa firmy Martin George přiznává, že se v rámci jeho oddělení mohly odehrát "nevhodné rozhovory" na téma palivových příplatků na dlouhé lety. Přesto tvrdí, že se jich přímo neúčastnil.

Foto: Aktuálně.cz

Dodává: "Přestože správní rada neshledala, že bych jednal jakkoli nečestně, já osobně spatřuji svůj díl zodpovědnosti jako šéf části BA a člen správní rady."

Konkurence nahlásila

Podle zpráv BBC se celá záležitost začala vyšetřovat poté, co zástupce BA kontaktoval svůj protějšek v aerolinkách Virgin Atlantic a informoval ho o plánu zvýšení příplatků. Ten však na jeho hru nepřistoupil a nahlásil toto úřadu pro hospodářskou soutěž.

Brititsh Airways spustily vlastní vyšetřování. Nejen, že sami ředitelé chtěli vědět, jak se to celé stalo, ale zároveň bylo potřeba vyhovět požadavkům úředníků a regulátorů a dát dostatek podkladů pro externí šetření.

Výsledkem je zpráva firmy, ve které se uvádí, že "se uskutečnil kontakt s konkurencí, při kterém se jednalo o palivových příplatcích, čímž byla porušena pravidla společnosti".

Miliardové pokuty

Zároveň firma dodává, že stále spolupracuje na podrobném prošetření celého případu s regulačními úřady.

Ovšem i British Airways si uvědomuje, že tu nejde o malé peníze. Pokud by aerolinky byly uznány vinné z chování, které poškozuje konkurenci, může dostat pokutu až ve výši deseti procent celosvětových tržeb. To by pro BA znamenalo 8,5 miliardy liber, což je více než 350 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy