Růst průmyslu EU od února zpomalil

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 5. 2011 11:28
V únoru rostl průmysl v Unii o 7,5 procenta, v březnu o 5,3 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Mírný pokles ves rovnání s letošním únorem, ale v meziročním srovnání nárůst o pět procent zaznamenala průmyslová výroba v zemích Evropské unie.

Aktuální čísla zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Podle jeho údajů se výroba od února v sedmadvacítce snížila o 0,3 procenta, v zemích eurozóny o 0,2 procenta. V porovnání s loňským březnem se v Unii zvýšila produkce průmyslu o 5,3 procenta, v zemích platících eurem o 4,6 procenta.

Ještě v únoru byl nárůst výroby v meziročním srovnání v Unii 7,5 procenta, v eurozóně 7,7 procenta, měsíčně produkce rostla o 0,4 procenta v členské sedmadvacítce a o 0,6 v zemích platících eurem.

Měsíčně se výroba snížila v jedenácti zemích Unie, v devíti rostla. Za zbylé státy neměli statistici měsíční údaje k dispozici. Meziročně vykázalo čtrnáct států nárůst, pokles pak šest zemí.

Český průmysl podle údajů Eurostatu rostl meziročně o 8,6 procenta, od února do března se produkce snížila 0,9 procenta.

Od loňského března se nejrychleji průmysl vzpamatovával v Estonsku (růst o 32,7 procenta), Litvě (růst o 14,5 procenta) a Švédsku (růst o 13,7 procenta). Nejvyšší poklesy naopak zaznamenalo Řecko (o 7,5 procenta) Irsko (o 5,4 procenta) a Portugalsko (o 2,4 procenta).

 

 

Právě se děje

Další zprávy