Ropný gigant BP mění šéfa. Kvůli homosexualitě

dkl, BBC
2. 5. 2007 10:00
Browne nechce poškodit "svoji" firmu

Londýn - S okamžitou platností opustil svůj post šéf jedné z největších naftařských společností Lord Browne.

Důvodem se stalo soudní rozhodnutí, že noviny mohou zveřejnit detaily z jeho soukromého života. Aby společnosti tímto nezpůsobil újmu na pověsti, raději okamžitě rezignoval.

"Během 41 let u BP jsem oddělovat svůj soukromý život od toho pracovního. Svoji sexuální orientaci jsem považoval osobní záležitost, kterou jsem si přál uchovat v tajnosti," prohlásil Lord Browne ve svém prohlášení.

Přiznal, že měl poměr s Kanaďanem Jeffem Chevalierem, který trval čtyři roky. Ten se o své zážitky podělil s novináři z Daily Mailu.

Jedna z největších světových ropných společností BP dělá rychlé kroky k tomu, aby se znovu obnovila produkce na aljašském ropném poli Prudhoe Bay. Zrezlé trubky zapříčinily výpadek na několik týdnů. Opravy ji podle nejnovějších informací vyjdou na půl miliardy dolarů.
Jedna z největších světových ropných společností BP dělá rychlé kroky k tomu, aby se znovu obnovila produkce na aljašském ropném poli Prudhoe Bay. Zrezlé trubky zapříčinily výpadek na několik týdnů. Opravy ji podle nejnovějších informací vyjdou na půl miliardy dolarů. | Foto: Reuters

Na místo Lorda Browna byl správní radou jmenován Tony Hayward.

Smutný konec

Samotný vztah s Chevalierem nebyl důvodem k tomu, aby Browne rezignoval. Jde ale o to, že Chevalier sehrál roli v jiném vyšetřování, kde Browne o některých záležitostech lhal. 

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Je to potupný konec jedné oslnivé kariéry," citovala agentura Reuters jednoho z londýnských analytiků, který si nepřál být jmenován.

Lord Browne stál pevně ve vedení společnosti více než deset let. Přesto v posledních měsících byl pod ostrou palbou kvůli tomu, jak firma špatně dodržuje bezpečnostní předpisy.

Tato zanedbání došla tak daleko, že hlavní ropovod z Aljašky musel být loni kvůli korozi vyřazen z provozu a nákladně opravován.

Vzdal se stovek milionů

K tomu se ještě Browne musel bránit kritice, že jeho plat a bonusy jsou nepřiměřené.

Pokud by ve firmě vydržel do července, jak plánoval, odnesl by si 5,3 milionů liber a penzi ve výši 21,7 milionu liber, což je v přepočtu více než miliarda korun.

Předčasný odchod mu ale značnou část tohoto pohádkového bonusu ukousne.

 

Právě se děje

Další zprávy