Reforma Wall Streetu americkým Senátem neprošla

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 4. 2010 9:45
Demokraté nezískali ani jediný potřebný republikánský hlas.
Banky by si podle reformy měly nastřádat na příští záchranný padák. Ilustrační foto.
Banky by si podle reformy měly nastřádat na příští záchranný padák. Ilustrační foto. | Foto: Adam Hradílek

Washington - Jediný hlas z řad republikánů chyběl na včerejším jednání amerického Senátu demokratům, aby protlačili svou reformu Wall Streetu. Snahy o zavedení přísnějších pravidel pro banky se však demokraté, v čele s prezidentem Barackem Obamou, nevzdávají.

Prezidenta přístup republikánů rozezlil. "Hluboce mě zklamalo, že republikáni v Senátu jednotně hlasovali proti umožnění začátku veřejné debaty o reformě Wall Streetu. Reforma, na níž obě strany pracovaly déle než rok, by zabránila opakování podobné. Vyzývám proto Senát, aby se vrátil do práce a upřednostnil zájmy země před stranickými," prohlásil po hlasování Obama.

Demokraté jsou odhodlaní hlasovat o reformě znovu a znovu, dokud sveřepý odpor republikánů neprolomí. Mají v senátu 59 křesel, ale potřebují 60 hlasů, aby reformu prosadili.

Republikánům nejvíc vadí návrh na vytvoření speciálního fondu pro záchranu finančních institucí v nouzi. Počítá s tím, že do fondu budou přispívat samotné banky a nastřádají v něm 50 miliard dolarů.

Kromě záchranné sítě v podobě fondu má reforma například víc chránit běžné spotřebitele, ale i akcionáře, kterým by dala vliv na odměny manažerů firem a složení jejich vedení.

Republikáni reformu kritizují i proto, že je podle nich příliš rozsáhlá a příliš podporuje vládní pravomoci. A pro případ, že by jejich jednání s demokraty selhala, chystají vlastní návrh zákona.

Větší kontrola na Wall Street má podle průzkumů veřejného mínění mezi Američany dvoutřetinovou podporu. Mají totiž pocit, že zatímco oni přicházeli o práci a domovy, banky na krizi, kterou spustily, nijak netratily, protože je zachránil stát.

 

Právě se děje

Další zprávy