Řecké počty. Kupte si půl eura za cenu jednoho

Tomáš Michálek
27. 11. 2011 8:30
Investiční poradce radí: Vraťte Řecku jeho drachmu, jiná ceta není
Řecká centrální banka má zásoby zlata, které stačí sotva na měsíc obsluhy řeckého dluhu
Řecká centrální banka má zásoby zlata, které stačí sotva na měsíc obsluhy řeckého dluhu | Foto: Reuters

Atény, Praha - V Řecku se dnes odehrává finanční tragédie. Důvod dramatu je analogie rodiny, která utrácí více, než vydělává a splácí dluh dalším dluhem.

Podle dluhopisového trhu je dnes hodnota jednoho řeckého eura pouze padesát eurocentů. Snížení hodnoty řeckých státních dluhopisů vyjadřuje očekávanou hodnotu tamní ekonomiky.

Jenže bez nastartování fiskálních a strukturálních dlouhodobých reforem nemá Řecko vůbec žádnou ekonomickou hodnotu.

Jedno řecké euro má reálnou hodnotu nula, ne-li zápornou.

Řecko žije ve světě Platónových stínů. Diskutuje se o výši úrokových sazeb státních dluhopisů, která by realisticky vyjádřila stav řecké ekonomiky. Ta přitom nezvládne splácet ani 1% úroky.

Státní rozpočet je ztrátový, příjmy jsou o 25 miliard eur nižší než výdaje a obchodní bilance je 32 miliard eur v mínusu. Řecko v současnosti platí zhruba 54 miliard eur ročně na úrocích. V centrální bance je jen za 6 miliard zlata a devizových rezerv. To stačí asi na měsíc obsluhy dluhu. Jediným způsobem splácení úroků z půjček jsou další půjčky.

A tak se Řekové měsíc co měsíc modlí za další euroinjekci.

Sisyfovská práce

O Sisyfovi se říkalo, že je nejchytřejší z lidí, nebo možná ze všech nejprohnanější. Podváděl, a tak byl příkladně a krutě potrestán - soudci mrtvých mu přikázali, aby tlačil obrovský kámen na kopec a na druhé straně ho skutálel dolů. Jenže to se mu nikdy nepodaří, protože kámen pokaždé těsně pod vrcholem vyklouzne a valí se zpátky dolů. Sisyfos musí začínat stále znovu.

Pokud Řecko zůstane v euromechanismu, stane se takovým dluhovým Sisyfem, který před sebou valí nekonečný a nerealistický splátkový kalendář. Po letech vnitřní destabilizace a vysoké nezaměstnanosti přijde revoluce s nevyhnutelným odtržením a propadem do hlubin balkánského prokletí.

Oddělení Řecka od eura by mělo být v zájmu Řecka samotného. Možnost devalvace a upravení krátkodobých diskontních sazeb pomůže nastartování sanace ekonomiky. Měna potřebuje devalvovat na úroveň, na které ji vnímá trh. Střednědobé sazby půjdou automaticky s měnou. Pro Řeky by to neměla být otázka ZDA, ale KDY se zbavit sisyfovského prokletí.

ECB a Řecká národní banka proto mohou začít sterilizovat měnu a připravovat konverzi na drachmu. Mechanismus je stejný jako v roce 1993 při konverzi československé na českou korunu. Proces začíná označením oběživa, pokračuje stažením a současným zásobováním novými drachmami.

Ekonomické indikátory ukazují, že je dnes Řecko na úrovni banánových republik Střední Ameriky. Ke změně situace potřebují politici nezávislost, mandát a klid, aby se dali na dlouhou cestu k uzdravení země. Řecko má velké přírodní bohatství a turistické krásy. Je tedy důvod věřit v ozdravení a obnovení ztracené důstojnosti.

Ale k tomu je nutno ukázat mu realitu řecké tragédie a nastavit v lidech nová očekávání budoucích reálných hodnot.

(Autor je investiční bankéř a poradce, spolupracovník specializovaného portálu www.investicniweb.cz)

 

Právě se děje

Další zprávy