Rafinérie Slovnaft hlásí zisk, prodala více ropy

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
16. 8. 2011 12:05
Největší provozovatel čerpacích stanic na Slovensku vykázal zisk. Prodal více ropných výrobků
Foto: Reuters

Bratislava - Skupina Slovnaft, která provozuje nejvíce čerpacích stanic na Slovensku, hospodařila v prvním pololetí se ziskem 55 milionů eur (1,33 miliardy Kč). Oproti stejnému období loňskému roku si tak skupina přilepšila o 1,63 miliardy Kč.

Úspěchu napomohl hlavně vyšší prodej pohonných hmot.

Výsledek za druhý kvartál, kdy rafinérsko-petrochemická skupina vydělala 11 milionů eur, tedy pouze pětinu z pololetního zisku, byl přitom slabší než čísla z prvních tří měsíců. Podle zástupců společnosti za to může zhoršení vývoje na zahraničních trzích.

"Začátek roku naznačoval zlepšení ekonomického prostředí, ve skutečnosti se však ukázalo, že faktory, které stojí za snížením výkonnosti trhů, ještě nejsou vyřešené," uvádí generální ředitel Slovnaft Oszkár Világi v tiskové zprávě skupiny.

Vzrostl objem výroby

Špatné trendy se ale podle něj podařilo kompenzovat především zvýšením objemu zpracovaných a prodaných motorových paliv.

Ropy společnost zpracovala o 19 procent více než v prvním pololetí 2010. Celkový prodej pohonných hmot meziročně stoupnul o dvě procenta. Tržby z obchodu s rafinérskými produkty se za duben až červen zvýšily o 31 procent.

Kromě prodejů se na pozitivním výsledku se podepsaly také rostoucí ceny ropy. Těm napomohl příznivý vývoj kurzu eura vůči americkému dolaru, zvyšující se poptávka rozvíjejících se ekonomik ale také politická nestabilita v některých arabských zemích.

Nejvyšší ceny ropy činily v prvních šesti měsících letošního roku 117 dolarů za barel, což je o polovinu více než ve stejném období v roce 2010. Od počátku srpna ovšem ceny klesly pod 90 dolarů za barel, stalo se tak hlavně kvůli obavám z dalšího vývoje na světových trzích.

Rafinérie Slovnaft je od roku 2004 součástí maďarské ropné skupiny MOL. Slovnaft se zabývá jednak výrobou, skladováním, distribucí a velkoobchodním prodejem ropných výrobků, kromě toho řídí na Slovensku největší maloobchodní síť čerpacích stanic - v současnosti jich provozuje 209.

 

Právě se děje

Další zprávy