Qantas koupí boeingy za 10 miliard USD

14. 12. 2005 9:32
Sydney - Australská letecká společnost Qantas Airways koupí od amerického výrobce letadel 65 strojů s označením 787 Dreamliner.
ilustračí fotografie
ilustračí fotografie | Foto: Aktuálně.cz

Informovala o tom dnes australská společnost v prohlášení a dodala, že získala i předkupní právo na dalších 50 letadel. Hodnota objednávky podle ceníku činí deset miliard dolarů.

Qantas, který je osmou největší leteckou společností na světě podle tržní hodnoty, by měl první letadlo získat v srpnu 2008. Stanovená cena je pouze katalogová, závěrečná cena však bývá často nižší.

Aerolinie dodaly, že si vybraly letadlo B787 díky jeho ceně, ale také technologii, úsporné spotřebě pohonných hmot a vzdálenosti, na kterou je schopno létat. Letecké společnosti v poslední době investují více do letadel s nižší spotřebou, protože se jim zvyšují náklady na pohonné hmoty.

Airbus i Boeing: letos přes 100 milirad dolarů

Letošní rok je zatím rekordním v počtu objednávek letadel pro oba hlavní výrobce, tedy americkou firmu Boeing i evropskou Airbus. Obě společnosti si letos zajistily objednávky v hodnotě více než 100 miliard dolarů.

Objednávka od firmy Qantas podpoří Boeing v bitvě o letošní prvenství v zajištěných objednávkách s Airbusem. Boeing podle svých internetových stránek získal do konce listopadu objednávky na 800 letadel.

Airbus si do konce října zajistil objednávky na 494 letadel, avšak od té doby podepsal mimo jiné dohodu o dodávkách 150 letadel do Číny za deset miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy